söndag 2 juni 2019

Min bokresa #41 - Dilemmat med att vara en boknörd / Dilemmas of a Booknerds tag

Det blir en booktag även denna bokresa pga jag i veckan såg Kristas svar på denna tag/dessa frågor. Men originalet har Lindsey gjort. Får se om jag översätter eller låter den engelska texten stå kvar:

While facing a number of Book related issues lately I decided to come up with my own tag to see what the rest of my bookish friends think.
The Dilemmas of a Book Nerd Tag. Dilemma #1: Book Storage – How do you store and organize your books?
Detta har jag nog berättat tidigare under tiden jag har bloggat. Det är så att jag har ännu inte skaffat bokhyllor fast vi har bott 16 år i detta hus. Höll på att göra i ordning ett bibliotek/kontor när vi upptäckte vi väntade vår yngste (14 år gammal nu) son och behövde ett sovrum till.
Så nu bor mina böcker i lådor, garderober, byrålådor, högar på byrå och bord.
Fast jag blandar inte olästa med lästa utan de får ligga för sig själv.
(Här kommer en lista på inläggen 190219, 190220, 160606, 160517, 160406, 160412, 160420 och 160427. )

Dilemma #2: Tracking – How do you keep track of what you have read and what books you own?
Hmm, vilka böcker jag äger har jag inte uppskrivet någonstans så förhoppnings har jag så bra minne att jag inte köper samma bok en gång till.
Vad jag läser har jag i flera år då jag inte ens bloggade i en bok där jag skrev upp böckerna jag läst plus betyg, dock har jag aldrig skrivit något om vad jag tycke och tänkt om dem. Det skedde med sporadiskt, Vissa tider så har jag inte hållit ordning på vad jag läste.
En bild på mina antecknigsböcke, de små innehåller de böcker jag läser.
Den stora skriver jag lite andra bokrelaterade saker i, tex böcker
jag vill läsa, readathons, annan läsplanering, på bidlen är det
till vänter slutet på OWL planeringen och vad jag läste
och till höger är det biblioteksböcker som står på tur
och måste läsas innan de ska lämnas tillbaka.
Under tiden jag bloggat är det bloggen som har varit där jag har hållit ordning vad jag läste, genom jag skriver recensioner på allt jag läser. (Min äldre blogg.)
För två år sen började jag använda Goodreads och där skriver jag in vilka böcker jag har läst och ger dem betyg. Har försökt även skapa en bokhylla för hyllvärmare jag har, de böcker jag har skrivit på bloggen om inläggsserien - Hett i hyllan - som bloggaren Bokföring enligt Monika håller i.

Dilemma #3: Borrow – Do you lend your books out?
Ja, sen blir det inte lika ofta nu som tidigare. För oftast lånade jag ut böcker till mina föräldra men de har blivit så gamla och dementa nu så de läser inte böcker längre.
Men vem som vill kan bara be att få låna en bok av mig så får de det.
Det jag är mest rädd för är att inte få tillbaka igen böckerna ( pga när jag var ung så gav jag vidare vissa böcker till mina syskonbarn och kusiner, och inte fick tillbaka, och nu skulle jag göra vad som helst för att ha de böckerna),

Dilemma #4: Buying – How do you buy or acquire your books?
Nu köper jag inte så mycket böcker utan jag lånar hellre på biblioteket, just pga att böcker kostar så mycket. Speciellt om man skulle handla dem i en bokhandel. Så om jag ska köpa någon speciell bok blir det oftast internethandlarna jag handlar av. Och faktiskt kommer de flesta böcker jag inskaffar genom Bookdepository för mest handlar jag böcker på engelska, för jag vet att de inte kommer att översättas. Bookdepository är även oftast billigare än våra internethandlare i Sverige, plus att de kommer hem i brevlådan ( de andra brukar jag oftast behöva hämta på utlämningsställen för paket) plus att det skickar med bokmärken. Däremot får jag ju vänta ca 2 veckor innan böckerna kommer.

Dilemma #5: Comments – How do you respond to the “How do you read so much” comment or similar comments?
Jaaa, oftast är det inte i negativ bemärkesle jag får dessa kommentarer (känns att det är det som menas i originalet), så egentligen behöver jag inte svara så mycket mera, för de som frågar är mera fascinerade av hur jag kan läsa så mycket och vill nog ha tips på att kunna läsa mera.
Men ett svar kan vara att jag heller läser än gör annat som tar tid, tex sociala medier, det enda jag gör är att titta på booktubevideor och läsa bloggar, scrollar sällan på facebook, twitter eller instagram.

Dilemma #6: Next Book – How do you pick your next read?
Oftast är jag ju styrd av återlämningsdatum på biblioteksböckerna och speciellt då de är reserverade av andra. Men annars styrs jag nog över vad jag vill läsa för tillfället. Eller efter vad jag och Evelina har planerat att läsa tillsammans.

Dilemma #7: Travel – How do you pick what book(s) you bring on vacation with you?
En svår fråga, det beror ju på hur mycket man kommer att kunna läsa på resan man ska göra, och plats i bagaget man har, Det enklaste är ju att ha ljudböcker med sig (skulle kunna även gälla e-böcker men jag läser inte de så ofta och har ingen läsplatta utan måste i så fall läsa på mobilen.

Dilemma #8: Annotate – Do you write or highlight or mark up your books in any way?
Inte så ofta men visst gör jag det ibland och då kan jag göra antingen eller styrka under/över, sätta post-it lappar, om jag inte har något sådant i närheten när jag läser så kan jag ibland även göra ett litet hundöra.

Dilemma #9: New or Backlist – Which do you prefer, new releases or backlist books?
Vilket som, jag är inte den som har jättekoll på nyutkomna böcker men är det någon jag känner för att läsa som jag vet om så reserverar jag den på biblioteket. Men jag läser gärna även böcker som inte är nyutgivna. Och många serier jag håller på att läsa ligger jag flera delar efter i.

Dilemma #10: Sequels – Do you read books as they are released for wait for an entire series to be published before reading 1 book?
Nej. Ett kort svar. Fast vi kan utveckla lite, jag hamnar mest efter i serier som jag läser, men det finns serier som jag läser del för del när de kommer ut tex De sju systrarna - serien av Lucinda Riley.

Nu skulle det vara kul att se andras svar på dessa frågor:


Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
#35 - häxor/trollkarlar
#36 - seriealbum/grafiska romaner
#37 - Skräck
#38- jumbo genre recomendation tag
#39- Den lilla sjöjungfrun
#40 -Alice i Underlandet/Spegellandet

3 kommentarer:

 1. Rolig tag! https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/06/min-bokresa-41-dilemmas-of-booknerd-tag.html

  SvaraRadera
 2. Nu är jag väldigt sen. Men så här svarade jag:
  https://frokenchristina.blogspot.com/2019/06/min-bokresa-41-dilemmat-med-att-vara-en.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var in och läste dina svar och lämna en kommentar hos dig.

   Radera