söndag 9 juni 2019

Min bokresa # 42 - Storytel (prenumerera på ljudböcker och/eller e-böcker)

I ett tidigare inlgg har jag skrivit om ljudböcker, redan där nämner jag Storytel som nu är min första val att lyssna på ljudböcker igenom, men även bibliotekets e-ljudböcker har jag lyssnat på.

Dock är det så att det är längesen jag lyssnade på ljudböcker mera regelbundet än jag gör nu, nu blir det väldigt sporadiskt för när jag vill lyssna på något annat än musik väljer jag poddar.
Men min bokhylla på Storytel är överfull och jag skulle behöva försöka lyssna på mera böcker, den innehåller nog uppemot 400 titlar. Dessa har jag samlat på mig säkert sen 2012 (är inte helt säker på hur länge jag har prenumrerat på Storytel), med ett par uppehåll när jag inte hade Storytel.
Några av de första böckerna jag lyssnade på var Littel Bee av Chris Cleave, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar och de två första i Engelfors serien av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg. När jag skriver det ovanför kommer jag på att jag behöver lyssna (läsa) på sista delen snarast.

Storytel har ju nu även e-böcker, det är dock den bokform jag har svårast för att läsa, om det är någon jag väljer att läsa på det sättet är det oftast om jag inte hittar boken i en annan form, och då lånar jag dem genom biblioteket och då blir det oftast på datorn jag läser dem. Fast någon enstaka har jag läst på mobilen genom Storytel, någon kortare Roald Dahl. När jag försökte mig på en som jag hade varit tvungen att läma tillbaka till biblioteket så blev bara något kapitel läst, och jag fick låna om den som en fysisk bok för att läsa slut den.

Det ända negativa med bokhyllan på Storytel är att den är svåröverblickbar jag skulle vilja kunna även dela in den i genrer, eller underkategorier, så jag kan öppna en del av bokhyllan bara. För har man så många att bläddra igenom som jag har är det svårt att hitta.

Ska sluta med att ange tre positiva saker med ljudböcker och Storytels uppsepelningsmöjligheter, att de har så att man kan öka den (jag tycker ibland att den vanliga lästakten blir lite för långsam, 1, 5 gånger då är det mera så fort som jag läser, ibland klarar jag även att lyssna på 2,0 gånger hastigheten, beror på hur sakta uppläsaren läser och hur tydligt det är), sleepfunktionen (då jag oftast lyssnar då jag håller på att somna, och om den då slutar efter några minuter så är det mycket lättare att hitta var man slutade lyssna än att den ska spela ut hela boken) och sen med ljudböcker att man kan göra annat samtidigt som man lyssnar/läser.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans. 
Om ni använder er av en annan prenumeration som tex BookBeat, Nextory eller annat så kan ni ju svara ut ifrån det.

Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel-good
#35 - häxor/trollkarlar
#36 - seriealbum/grafiska romaner
#37 - Skräck
#38- jumbo genre recomendation tag
#39- Den lilla sjöjungfrun
#40 -Alice i Underlandet/Spegellandet
#42 - Dilemat att vara en boknörd - tag

4 kommentarer:

 1. Hoppar nog över denna bokresa, har aldrig testat Storytel. Beror nog på att jag aldrig riktigt komma in i att lyssna på ljudböcker, men poddar har jag i alla fall lärt mig. Oavsett tycker jag dessa tjänster är bra då de öppnar upp läsning på ett annat sätt för dem som ej vill läsa med ögonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. förstår att det kan vara svårt att skriva något om man inte lyssnar på ljudböcker. Men du kanske läser e-böcker?

   Radera
 2. Jag är nog för gammal och trög för såna där saker. Den här gubben vill ha fysiska böcker, som han kan ligga i sängen på kvällen och läsa ;)

  SvaraRadera
 3. Cirkeln är verkligen trevlig lyssning. Så här tänker jag:

  https://frokenchristina.blogspot.com/2019/06/min-bokresa-42-prenumerera-pa.html

  SvaraRadera