måndag 1 juni 2020

Våga vara rädd. En bok om utmattningssyndrom. av Emma Holmberg

Våga vara rädd : en bok om utmattningssyndrom


Jag stod framför den stora badrumsspegeln i Grekland och kände inte längre igen mig själv. Kvällen innan hade ångesten slitit tag i mig med all sin kraft. Nu var det som att benen inte bar mig, som om all energi lämnat min kropp.
Vad sker i kroppen när vi utsätts för stress under en längre tid? Hur lindrar jag min oro inför alla främmande symtom i kroppen? Vad sker med mina relationer när jag inte längre orkar hålla ihop? Kommer livet någonsin bli som det var innan, och vill jag det? När är jag redo att komma tillbaka till arbetet?
Självbiografiska delar varvas med fakta och som läsare får du följa utmattningssyndromet genom fyra faser: uppvarvning, kaos, återhämtning och nyorientering.
Boken är faktagranskad av specialistläkare inom stressmedicin:
”Viktig och välskriven bok, hoppingivande med stor igenkänning. Mycket värdefullt för en person med utmattningssyndrom, familj och arbetsgivare. Emma Holmgren beskriver ett komplicerat medicinskt förlopp på ett lättfattligt och korrekt sätt. Det här borde vara en given läsning även för primärvårdsläkare, Försäkringskassan, politiker och landstingets tjänstemän inom sjukvårdssektorn.”
Emma Holmgren skrev boken hon själv saknade och första upplagan gav stöd till tusentals människor. Andra upplagan är uppdaterad med de senaste forskningsrönen kring stressrelaterad ohälsa och kompletteras bland annat med kapitel som riktar sig direkt till anhöriga och arbetsgivare.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Under maj månad är det Mentalhealtahon som jag deltar i, och jag valde att läsa denna bok då jag behövde läsa en fakta bok, och när man själv har upplevt något vill i alla fall jag läsa mera om det för att få en förståelse.
Sen kan jag ju inte säga att den egentligen lär mig något nytt, vet allt redan och känner igen mig till viss del om det jag läser, även om jag har haft lugnare med ångesten än vad de som kommer till tals i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar