söndag 20 september 2020

Bruna flickor av Koko Hubara

 

Koko Hubaras essäsamling Bruna Flickor handlar om vikten av att bli sedd. Hubara skriver om identitet, skönhet, hiphop och föräldraskap i förhållande till kön, etnicitet och klass. Här finns starka texter som ifrågasätter samhället och dess vithetsnorm. Tilltalet är personligt och argumentationen knivskarp i den här boken som alla som bryr sig om människors lika värde borde läsa.

Essäerna bygger på inlägg som tidigare publicerats på Hubaras prisbelönta blogg Ruskeat Tytöt. Bloggen, som hon grundade av en slump i ett tillstånd av bakfylla och raseri, blev på kort tid omåttligt populär eftersom ingen annan skrivit från det här perspektivet i Finland: om rasifierade erfarenheter från en Brun Flicka till andra Bruna Flickor.

Essäsamlingen var den första i sitt slag när den utkom på finska i februari 2017. Den har hyllats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det tidigare inte funnits plats för icke-vita personer.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Ord & bok.

En mycket viktig bok även för mig som inte kan identifiera mig alls vara det som Koko Hubara är, men jag tycker det är viktigt att ha en förståelse för andra, alltså är detta en bra bok att läsa om en Brun flickas sökande efter sin identitet då hon bor i Finland, räknas som finska och har finska som hemspråk, men inte alls delar samma identitet och kultur med de flesta andra finländarna.

Så svårt det är att sätta ord på mina tankar om boken, jag kan bara styrka hur viktigt jag tycker det är att läsa den för att kunna sätta sig in i någons annans upplevelse som icke vit och att inte vara som alla andra i det land du bor i. Det är gripande att läsa om vad hon har fått utstå och det går inte att förstå, utan att läsa hennes skildringar av det. 

Tänkte också på när jag kopierade in texten om vad boken handlade om att det inte stämmer vad som står på baksidan av den upplaga jag läste, så jag skriver vad det stod på min bok, för jag tycker att det komplettera det som jag redan har kopierat. Vad som står riktar sig till andra Bruna Flickor, men jag upprepar än en gång att även om du inte är en Brun Flicka så läs boken, för att öka din allmänbildning om hur det är att vara en Brun Flicka i Finland (kanske inte riktigt samma som i Sverige men nästan).

"Jag hoppas att du vet att du inte är ensam. Vi har alltid funnits här, i hundratals år, i det här landet, du, jag, vi, de Bruna Flickorna.

Hur känns det att bli tagen för en städare på universitetet? Att se sin pappa misshandlad efter nattskiftet i taxin? Att gång på gång tilltalas på engelska i affären trots att man är född, uppvuxen och bosatt i Finland?

Den personliga essäsamlingen Bruna Flickor handlar om vikten att vara synlig i statistiken, i media och i den kultur som man existerar i. Koko Hubara ifrågasätter samhället och dess vithetsnorm i texter om identitet, skönhet, hiphop och föräldraskap. Sedan boken utkom på finska 2017, har den hyllats och väckt diskussion i Finlands litterära finrum där det tidigare inte fanns plats för icke-vita."


1 kommentar: