söndag 6 september 2020

The Reread Book Tag

Nu när jag inte gör bokresorna på söndag, så har det känts lite tomt på bloggen utan alla taggar jag gjorde då, men nu har jag ramlat på en som jag tyckte var lite kul att svara på.
Sen har jag inte orkat med att översätta frågorna från engelskan till svenska men jag hoppas ni förstår ändå, annars får ni höra med mig i kommentarerna så ska jag hjälpa till med en översättning.
Jag kanske kommer tagga några att svara på den med, om ni blir taggade så skulle det vara kul om ni lämnade en kommentar till era svar, för jag vill ju gärna läsa dem.
1. Let's assume you do reread if you're doing this tag. So where do you sit on the rereading scale from "almost never" to "all the time"?
Jag brukar egentligen inte läsa om böcker, för det finns så många nya att läsa, men en hel del böcker blir ändå omlästa för att det var längesen jag läste dem och jag känner att jag vill läsa dem igen för att få en påminelse om hur de var eller för att de är mina favoriter och jag vill läsa om dem därför.
För att få en ungefärlig koll på hur mycket och ofta jag läser om så får jag meddela att i år har jag läst om 8 böcker men har läst 135 böcker sammanlagt i år (men då får jag säga att i år har jag nog läst om fler böcker än jag brukar)
2. Has that changed over your reading life?
Till att jag läser om mer och mer för varje år tror jag. För om jag bara ser tillbaka några år så läste jag inte alls om lika många som jag gör nu.
3. When do you reread? Maybe immediately after finishing a book or not till years later? Or when the mood strikes?
Jag är inte den som plockar upp en bok med en gång då jag har avslutat en bok, utan det dröjer nog ett tag/år tills jag läser om den.
Fast jag ska säga att jag har lyssnat på några böcker (lite kortare böcker på mellan 3-5 timmar) som jag känner jag vill lyssna på igen, för att se hur bra jag tyckte böckerna var, för just ljudböcker kan bli som jag mera slöläser/lyssnar på så jag får bara en hum om vad jag läser och vad jag tycker om dem, så det känns jag vill läsa om dem, men det kommer säkert att ta ett tag ändå, för som det är finns det ju så många andra böcker som jag inte har läst som jag heller vill läsa.
4. Why do you reread books?
Har ju redan svarat på detta i tidigare frågor, för att de är favoritböcker, länge sen jag läste dem vill ta reda på om jag gillar dem ännu, eller att jag har varit okoncentrerad när jag läst och vill läsa om i mer koncentrerat tillstånd.
5. How do you reread? Faster, slower, just the best bits?
Om man ska se till det där med i mera koncentrerat så bör det ju vara saktare, men kan ju även om det är favoriter som jag har gillat och läst flera gånger att det går fortare att läsa dem och/eller de bästa bitarna bara för att.
6. Who or what do you reread, more specifically? Which authors or genres or individual books?
Hmm, samma fråga omigen känns det som. Men om jag ska vara lite mera specifik så kan jag säga att i år läser jag om Hungerspels-trilogin (har än så länge bara läst de två första delarna) av Suzanne Collins för tredje gången, just för att de är mina favoriter.
Sen har jag även läst om Tolkiens Hobbiten och Sagan om ringen för att jag var med i en readalong och då var det för att det var längesen jag läste dem och ville se om de var lika bra som jag tyckte första gången. Tyvärr får jag väl säga att det var de inte tyvärr.
Likaså med Emma av Jane Austen läste jag i år för det var ett tag sen jag läste den och det var för en readalong, men denna gång valde jag att göra det för att se om Emma kunde vara bättre än vad jag tyckte första gången jag läste den, men det var den inte tyvärr.
Däremot har jag även läst om Assassins prentice av Robin Hobb i år, och den höll som favorit även vid en omläsning.
7. Is there a book that you found better when you reread it?
Nej, men de har hållit som favoriter även vid omläsning, om man ska bortse från Tolkiens böcker som jag skrev i svaret ovanför.

8. And one that was worse?
Tolkien, som sagt. Fast när jag nu tittade på mina recensioner, så är det ju egentligen de två sista delarna och mest sista delen, som jag tyckte sämre om, Hobbiten och första delen håller lite bättre mot vad jag tyckte första gången jag läste dem.
9. Which one book have you reread most times?
Det har jag ju också svarat på innan. Hungerspelen av Suzanne Collins.

Sen kan man ju tänka som barn läste jag säkert om en hel del, men har lite dålig koll på vad bara.

2 kommentarer:

  1. Kul tagg! Den kanske jag lånar framöver :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tyckte det, jag var inne på att tagga dig så det passar ju bra.

      Radera