lördag 5 september 2020

Ek av Frida Andersson Johansson

Ek


1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.
I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen.
När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.
Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö…
Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernissta, som även ska ha ett tack för att de skickade detta rec ex till mig.

Det är ovanligt att få läsa en bra skräckroman som detta var. Sen blev det ju extra spännande och stämningshöjande stämning då det utspelade sig runt Vaska-skeppet som i sig själv är intrigerande att läsa om och vistas vid och på, som karaktärerna i boken får göra.
Sen gillar jag många av karaktärerna speciellt Disa som jag kan känna igen mig i, och gillar därmed att läsa om hennes familj- och kärleksliv till och med, och det är ju ovanligt då de flesta sådana relationer känns överdrivna i många romaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar