lördag 26 september 2020

Mellan världen och mig av Ta-Nehisi Coates

 

"Språket i Mellan världen och mig är intuitivt, uttrycksfullt och befriande vackert. Och dess undersökning av den svarte mannens faror och förhoppningar är både insiktsfull och avslöjande. Det här är omistlig läsning." Toni Morrison

Ta-Nehisi Coates prisbelönade bok är utformad som ett brev till sin son, i vilket han behandlar USA:s historiska och samtida syn på rasskillnader. Det är en konflikt som löpt genom århundradena, en konflikt som gått hand i hand med ett imperiums uppbyggnad. Hur kan en falsk världsbild tillåtas skada svarta kvinnor och män, trots ett enhälligt fördömande av slaveri och segregering? Men varför fortsätter då svarta kvinnor och män att hotas, fängslas och mördas? Hur är det att leva med en svart kropp i USA idag och är att förlika sig med historien det enda sättet att bli fri sina bojor?

I sitt personliga brev försöker Ta-Nehisi Coates besvara dessa frågor genom att beskriva sin egen resa och om hur han fann sin plats i världen. Mellan världen och mig belönades med National Book Award med motiveringen: "Det här är ingen enkelspårig skildring av rasism utan en samlad attack på ett system som konsekvent förminskat svarta människor. Genom att väva in historien med den personliga berättelsen har Coates åstadkommit en oumbärlig text för varje fritt tänkande människa."

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Var en liten annorlunda bok att läsa efter Bruna Flickor även då det berör samma ämne, då den den första var mera närhetsprincip då den utspelar sig i Finland angående att läsa om rasism mot svarta människor, mot denna där de handlar om USA, som har en flerårig historia med rasism om man ska se hela vägen tillbaka till slaveriet och hur den vita befolkningen hela tiden har behandlat svarta människor som mindre värda och att man har rätt att se ner på dem. 

Det är en stark text att läsa, för när jag läser förstår jag mer och mer hur dessa människor har och blir behandlade och tycker att hur kan en annan människa låta det ske, upplever det som brott mot mänskligheten. 

Svårt som alltid har jag för att sätta ord för mina tankar då det handlar om detta ämne (medans jag läste så tog jag en massa anteckningar vad han skrev om, jag hade lånat den från biblioteket men nu när jag har läst den undrar jag nästan om jag ska försöka köpa mig ett eget exemplar) jag måste bara säga till alla att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar