tisdag 23 mars 2021

ADHD - från duktig flicka till utbränd kvinna av Lotta Borg Skoglund

 

ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar.

Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.

Lotta Borg Skoglunds egna ord:
"Under mina år som läkare har jag träffat många flickor och kvinnor som kämpat så hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv. Trots intelligens, trots begåvning och livsklokskap, trots vita knogar och ständiga omstarter berättar de för mig att de bara inte får livet att fungera. Tyvärr har vare sig forskningen eller vården haft ett särskilt stort intresse för flickors och kvinnors unika utmaningar vid adhd och kunskapen om den här stora gruppen av kämpande människor är fortfarande skrämmande låg. Den här boken är till er."

Bokomslag och beskrivning av bokens innehåll är hämtad från Bokus.

Enda sen första gången jag hörde talas om denna bok intresserade den mig, för flera orsaker men mest för jag nog känner igen mig, även utan diagnos.

Det är hemskt att höra om att just forskning och de inom psykvården som träffar dessa flickor har mera information och hjälp att ge pojkar och män än flickor och kvinnor, men det är skönt att se att det håller på att ändras och jag hoppas att förändringen kommer att ske snabbt och att alla får den hjälp de behöver oavsett kön.

Sen med igenkänningsfaktorn, den var verkligen stor, även om inte allt passar in på hur jag tänker, fungerar och är, så kan jag nog utifrån denna säga att jag har en lätt ADHD. (Och det är nog inte konstigt då jag har en son som är diagnostiserad med ADD).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar