torsdag 18 mars 2021

Hett i hyllan vecka 11 / 2021

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Precis som förra veckan var det dags igen för en bok från Barnens bokklubb, som jag missade att avbeställa, men på något sätt har jag haft ett tillgodobelopp hos dem så jag har inte betalt för dessa böcker. Har ännu inte läst boken även om den är väldigt relevant och intressant för mig som känner en transgenderkvinna.


Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd i Liljeholmen i Stockholm. Utslängd, utfryst, uthängd. Det enda han fick med sig hemifrån var ett par korvsmörgåsar från mamma och ett kyligt sms från pappa. Förr hette han Bella. Men det var aldrig han.

Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige. Inget skyddsbehov. Att hennes egen familj har försökt dränka henne och angett henne för myndigheterna spelar ingen roll. Hon kommer att tvingas tillbaka. Och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp.

Under några varma, hetsiga sommarveckor får vi följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål. Hela tiden finns ångesten där: Vad ska det bli av oss, varför vill de inte ha oss? Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!

Johanna Nilsson är en mästare på starka känslor, både glädje och sorg. Hon beskriver utanförskapet så tydligt, man känner att man är där, i källarförrådet, och man känner deras ångest. Men också glädjen och kärleken mellan dem.

6 kommentarer:

 1. Känner inte till den boken.

  SvaraRadera
 2. Johanna Nilsson tycker jag att jag känner igen, men boken var okänd för mig.

  SvaraRadera
 3. Blev lite nyfiken på den boken nu. Kände inte alls till den innan.

  SvaraRadera
 4. Den låter ju intressant på flera olika plan

  SvaraRadera