lördag 6 mars 2021

Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman

Om ni inte vill veta alltför mycket om vad den handlar om så läs inte handlingen här nedanför, för jag som inte hade full koll på vad som står i den, hade en stor läsupplevelse av denna novell då jag inte hade full koll på vad den handlade om, för nästan hela novellens handlingen beskrivs där:

 

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.
Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är den korta men intensiva, gotiska skräckberättelsen, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind - fängslad i sitt kön av historien.

Charlotte Perkins Gilmans feministiska novell var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numer räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark.

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860 1935], född i Hartford, Connecticut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av postpartumpsykos.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Detta var en klassiker som jag hade hört mycket om och lite om vad den handlar om, men när jag ser på handlingen som beskrivs ovan, så har det ju avslöjat allt i denna korta men intensiva novell av en kvinna som lider av "hysteri". Jag som inte hade så detaljläst handlingen innan men ändå hade rätt bra koll vad den handlade om ändå, blev verkligen överraskad av att det var så bra skrivet, verkligen en bra och gripande berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar