onsdag 21 juni 2023

Föraktets tid (the Witcher #4 (#2)) av Andrzej Sapskowski

 

Berättelsen om häxkarlen Geralt fortsätter i denna andra del i den bästsäljande serien The Witcher, som inspirerat den Netflix-producerade serien, där Henry Cavill spelar huvudrollen som Geralt of Rivia. Böckerna, som legat på New York Times bästsäljarlista, är även grunden till TV-spelen: The Witcher, The Witcher 2: Assasin of Kings och The Witcher 3: Wild Hunt.

Kungarna och arméerna av de olika släktena manövrerar sina positioner, alla fruktande invasioner från fiender andra sidan floden. Intriger, oenighet och uppror infekterar alla parter. Efter decennium av förtryck strider alver och andra släkten återigen mot varandra och attackerar människorna. Medan allt mer växande grupper gör sig redo för strid, är hotet om ett fullständigt krig större än någonsin. Samtidigt måste Geralt och Yennefer beskydda Ciri, den föräldralösa arvtagerskan som är eftersökt av alla parter i den rådande konflikten. För detta barn av profetia har förmågan att förändra världen – om hon överlever i tid för att använda sina krafter.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jaha, varför boken har olika nummer i en serie, är för att ibland räknas de två inte med då de är två novellsamlingar som utspelar sig innan bokserien börjar, så om man vill ha hela hisorien om Häxkareln Geralt och Ciri rekommenderar jag att läsa dem först, så jag har nu läst 4 böcker om dem, så därför stämmer #4 bättre än #2 för min del.

Sen började jag att se på TV-serien som faktiskt gjorde att jag från början började läsa böckerna, sen hörde jag av min 20/21 årige son att han som spelar Geralt har hoppat av efter säsong 2 då han inte är nöjd att de har ändrat för mycket från Bokserien och dator-spelen som TV-serien baseras på, men det tre avsnitt jag sett är inte för långt från sådant jag redan läst så jag känner mig inte så störd över de ändringar de har behövt göra, för jag vet att ibland måste det vara så då allt inte går att göra om till TV-serie/film så som det ska vara. Sen kan ju det ändra sig efter jag sett mer än tre avsnitt.

Om boken då,  jag gillade verkligen denna del i The Witcher för den var mera som en sammanhängande historia som det ska vara i en roman ( för första delen som sas vara en roman kändes mera som novell-samlingarna än just det) och i slutet blev det så spännande, bladvändar-aktigt och jag kunde inte sluta läsa eller undra/oroa mig för hur det skulle gå så när jag hade läst klart började jag läsa nästa del med en gång.

Sen har jag lyssnat på dem som ljudböcker och just dessa passar bra som ljudböcker, det är inte svårt att hänga med och jag dimmar inte bort eller tappar bort mig eller inte hänger med då jag lyssnar/läser.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar