lördag 17 juni 2023

Helgfrågan vecka 24/ 2023

 

Mia undrar i helgfrågan denna gång om det finns någon klassiker vi vill tipsa om, och ja det har jag, en bok som passar bra nu i sommar då mycket av den utspelar sig på sommaren...Jill is an unconventional heroine - a lady who disguises herself as a maid and runs away to London. Life above and below stairs is portrayed with irreverent wit in this fast-paced story. But at the centre of the novel is Jill's unfolding love for her mistress.

Det är en msyig och underhållande uppväxthistoria om en ung adelsdam som rymmer hemifrån och tar jobb som jungfru och får både resa utomlans och vara hundskötare för sina arbetsgivare. Sen finns det även en skildring om en sjukhusvistelse som jag tycker är riktigt intressant att läsa då jag är sjuksköterska, att få läsa om hur det var för runt 150 år sen att ligga på sjukhus.


Men jag vill även ta med den klassiker jag kom att tänka på först, men kom sen på att den är mera Gotisk och skulle passa att läsa på hösten


The Woman in White opens with Walter Hartright's eerie encounter with a strange, solitary woman on a moonlit London road. Engaged as a drawing master to the beautiful Laura Fairlie, Walter becomes embroiled in the sinister intrigues of Sir Percival Glyde and his 'charming' friend Count Fosco, who has a taste for white mice, vanilla bonbons and poison. Pursuing questions of identity and insanity along the corridors of English country mansions and the madhouse, this is the first and most influential of the Victorian genre that combined Gothic horror with psychological realism.

Detta var en klassiker jag har tänkt att läsa ett tag utan att egentligen veta vad den handlade omFörst blev jag dock lite förvirrad över vad den handlade om då jag började lyssna på den, då den har olika bertättarröster och när jag lyssnade kände jag att jag inte riktigt fick något grepp om handlingen, men sen efter någon timme/timmar in så hände det något med berättelsen, jag blev helt fast och kunde inte sluta läsa/lyssna för jag ville så gärna veta vad som hände med de stackars kvinnorna. Sen höll sig spänningen tills jag hade läst/lyssnat klart. Så jag kanske ska rekommendera att läsa den, för då kanske få mera sammanhang på vad som händer i början. Eller bara lägga ner mer koncentration att hänga med i början av ljudboken om man väljer att lyssna på den.

Sen vilken genre man vill ge den, är förutom det som det faktiskt står i beskrivningen Gothic horror med psykologisk realism, skulle jag vilja tillägga psykologisk thriller.

1 kommentar: