I en liten by i Oman lever tre systrar. Mayya, som gift in sig i en rik familj efter att ha fått sitt hjärta krossat. Asma, som gift sig av plikt. Och så Khawla, som trotsar sin familj och insisterar på att vänta på mannen hon älskar, som utvandrat till Kanada. De här tre kvinnornas historier, som utspelas i ett Oman som snabbt har förändrats från ett traditionellt slavägande samhälle till ett komplext, rikt oljeland med guldglimrande lyxgallerior, utgör navet i den här annorlunda, originellt berättade familjesagan. Genom två familjer och tre generationer -- från början av nitton- hundratalet fram till nutid -- ges olika inblickar i det omanska samhället, från de allra fattigaste till de välbärgade släkterna som byggt en förmögenhet på andras bekostnad. Jokha Alharthis roman är en skickligt berättad roman som tar avstamp i en arabisk berättartradition, men som också hyllats för att ha förnyat densamma.
JOKHA ALHARTHI är född 1978 i Oman och har en doktorsexamen i klassisk arabisk litteratur. Hon är docent vid Sultan Qaboos-universitetet i Muskat och den första arabiskspråkiga författaren som tilldelats litteraturpriset Booker International Prize (2019).
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.
Fortsätter resa världen runt i litteraturen och denna gången var det till Oman.
Jag ska säga att jag är lite kluven till denna bok, den var intressant genom att få inblick i så många människors öden och liv både från då- och nutid, men det var lite rörigt och svårt att hålla reda på karaktärerna, relationerna och kronologin. Sen slutade den helt abrupt, fanns inte något egentligt slut på den och jag kände bara som Jaha, vad menas med slutet....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar