onsdag 27 februari 2019

!984 av George Orwell

1984 : nitton Ã¥ttiofyraOm den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen.Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka.Ny pocketutgåva av George Orwells klassiska framtidsskildring som utkom första gången 1949. Thomas Warburtons översättning gjordes till återutgivningen 1984.
Bokomslag och beskrivning hämtad frå Adlibris.

En klassiker jag länge har tänkt att läsa och nu till slut blev det av. Tyvärr var den inte så bra, fastnar inte för karaktärerna eller denna dystopiska värld överhuvud taget, men jag läser den ändå och den är en 2a av 5 möjliga.
Orsaken till att jag inte är helt nöjd med det jag läser är nog mest att jag har läst bättre dystopiska klassiker som Huxleys Du sköna nya värld (här finns en recension) och Karin Boyes Kallocain.

1 kommentar:

  1. Det som man ändå kan tycka är lite skrämmande är att den teknik som är ren science fiction i 1984, numera finns. Men det är inte härskarna som sätter upp kameror i våra hem. Det gör folk själva och är bekymrade om ingen vill titta.

    SvaraRadera