söndag 10 februari 2019

Min bokresa #25 - sagor + folktro

Dagens bokresa fortsätter på den jag skrev om förra veckan som handlade om mytologi och folktro, mest för att jag under veckans tid har haft tankar på att mytologi och folktro baseras många av världens sagor på och sen finns det många böcker som baseras på våra sagor.

När jag var liten gillade jag att höra och även läsa själv sagor av H C Andersen, Bröderna Grimm och Tusen och en natt. Sen ska vi inte glömma vår egen svenska sagotant Astrid Lindgren.

Som äldre kanske jag inte läste så mycket sagor om jag inte läste för mina barn, då det var mycket nyare sagor som tex Håkan Bråkan, Mamma Mu och kråkan, Findus och Pettsson mm men även de äldre sagorna som de jag nämnde ovan eller Alfons Åberg, Elsa Beskow, Totte och Emma mm.


Men nu gillar jag däremot att läsa böcker som baseras på sagor som tex Månkrönikan (The Lunar Chronicle) med Cinder (Askungen), Scarlett ( Rödluvan), Cress (Rapunzel) och Winter (Snövit), Har även läst Hjärtlös av Marissa Meyer som är berättelsen om Drottningen i Alice i Underlandet, sen har jag även läst andra Alice i Underlandet baserade romaner.

Jag ser även på TV-serier som tex Grimm, som baseras på
många av Brödernas Grimms sagofigurer och även Once Upon A Time som baseras på deras sagor. Sen gillar jag även Jordskott som har inslag från vår svenska folktro.

Jag har även ett par böcker av Naomi Novik som baseras på sagor som jag vill läsa och det är Uproted och The Spinning Silver och det finns säkert fler som jag inte kommer på nu.


Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare

#24 - mytologi / folktro

2 kommentarer:

  1. Här kommer mitt inlägg: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/02/min-bokresa-25-sagor-folktro.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att du orkar lägga tid på att skriva ett eget inlägg.

      Radera