söndag 29 december 2019

Kan du förlåta henne? av Anthonyh Trollope

Kan du förlåta henne? är den fristående första delen i Anthony Trollopes berömda palliserserie, en bred rundmålning av engelskt liv under 1800-talets senare hälft, som allmänt betraktas som 1800-talets Forsythesaga, och liksom denna blivit underlaget för en nyligen inspelad stor engelsk TV-serie.

Och den man skall försöka förlåta är Alice Vavasor, en friskt och härligt skildrad, högst självständig ung dam, som till sin 1800-talsomgivnings stora förfaselse (men av de ädlaste skäl) vacklar mellan två män, det ädla manliga idealet John Grey och sin något tvetydige kusin George Vavasor. Kring denna triangel grupperar Trollope sedan en härligt levande samling människor, från krogvärdar och skumraskfigurer till hertigar och grevinnor: politikern och blivande hertigen Plantagenet Palliser och hans något bångstyriga maka Glencora, Alices faster Arabella och hennes dråpliga friare äventyraren Bellfield och den jordbundne John Bullfiguren Cheesacre och många, många fler, allesammans så härligt engelska att man väl förstår att både denna fristående roman och hela den serie vari den ingår kommit att räknas till den engelska litteraturens klassiker.

Men en klassiker helt utan damm. Trollopes behagligt berättande stil, som påminner om Dickens, hans stillsamma humor, hans breda kunnande om sin tids samhälle och inte minst hans säkra människokunskap, som gör honom till en mycket övertygande psykolog, gör boken till en trivsam läsupplevelse av den gamla stammen, en bok som har mycket att berätta och gör det bra.
Baksidetext hämtad från Boksampo.

Oj vilken tid det tog att läsa denna klassiker, orsaken var inte att den var dålig utan över 800 sidor, den fick betyget fyra av fem möjliga av mig.
Sen kan jag bli lite irriterad på vissa människor i den och sen kunde en del ta fel beslut här och där men de personerna som man ska räkna till dem goda får ändå upprättelse i slutändan.
Har inte läst någon bok tidigare av Trollope men nu ser jag framemot att läsa fler. Sen var det en lite annorlunda berättarstil.han har genom att rikta sig till läsaren i texten, speciellt med frågan som även är romanens titel - Kan du förlåta henne?

Denna ingår även i Kaosutmaningen som #27 En bok vars titel börjar med K.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar