måndag 16 december 2019

Svärdets makt (Sången om Is och Eld #3) av George R R Martin

bokomslag Svärdets makt : A game of thrones


Äventyr och hjältedåd, vänskap, kärlek och förräderi i en magisk medeltida värld.
De sju konungarikena är en värld präglad av vild skönhet och mäktig magi. Men också av förräderi, girighet och ärelystnad, där ädlingar och ofrälse, hjältar och skurkar, fria och slavar kämpar för att överleva och finna sitt öde. Striderna om järntronen är våldsamma och grymma och kriget fortsätter med oförminskad styrka. Nya allianser bildas och gamla upplöses. Vänner blir fiender och rivaler sluter fred. Intriger och ränkspel men också vänskap och kärlek, mod och offervilja underblåser maktkampen. Joffrey av huset Lannister sitter på järntronen i Kungshamn, en ung och bortskämd pojke som regerar över de sju konungarikena med hjälp av sin ärelystna moder. Hans bittraste rival, lord Stannis, är besegrad. Men Robb Stark, som nu har hela Norden under sig, vinner hela tiden nya framgångar i kriget och spelar ett högt spel i kampen mot Joffrey och huset Lannister. Under tiden färdas Daenerys stormfödd fram över det blodbesudlade och öde landskapet i östern, en drottning i exil med de tre sista drakarna i världen i sin vård. Målmedvetet samlar hon ihop sina styrkor för att inta Kungshamn och en dag bestiga järntronen för gott. I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier men följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot den eviga kölden och okända faror. Långt bortom muren lever rövarna, isolerade från människorna och efter sina egna lagar. Tillsammans med en hord mytiska varelser, vålnader och gengångare, vandrar de nu över Frosttändernas gudsförgätna fjällvidder och vidare söderut.
Vem kan sia om framtiden när is möter eld?
George R. R. Martin föddes 1948 och redan som barn skrev han historier om monster som han sålde för en liten slant till sina kamrater. Efter att ha tagit flera universitetsexamina i journalistik arbetade han som collegelärare, men är sedan 1979 författare på heltid och har förutom sina böcker skrivit manus till filmer och tv-serier. Han är en inbiten schackspelare och samlar på tennsoldater, speciellt medeltida riddare. Han bor numera i Santa Fe i New Mexico, USA.
Svärdets makt är den tredje boken i Sagan om is och eld och fortsättning på Kampen om järntronen och Kungarnas krig.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Akademibokhandeln.

Tror nästan denna del var den bästa av dem tre jag har läst, en sak som stör mig lite är att den handlar om så många personer och vi får följa så många karaktärer att det dröjer så länge man får reda på hur det går för dem och speciellt när den slutar finns det många karaktärer jag vill läsa vidare om nu med en gång, så det blir nog dags att plocka upp del fyra rätt snart. Jag njuter av att läsa den, och även om den är så lång så blir det inte att jag tröttnar på att läsa om dem alla och sidorna flyger ändå förbi.
Ser även framemot att se TV-serien. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar