måndag 9 december 2019

Pickwickklubben av Charles Dickens


Pickwickklubben (pocket)Pickwickklubben är den komiska berättelsen om några äldre herrars äventyr på den engelska landsbygden på 1820-talet. I centrum står den godmodige och något fetlagde mr Pickwick, som ständigt försätter sig i mer eller mindre pinsamma situationer. Det blir hans betjänt, den fiffige och slagfärdige Sam Weller, som med humor och sunt förstånd får reda ut alla krångligheter.

Pickwickklubben blev med sin frodiga berättarglädje, sitt rika typgalleri och vimmel av dråpliga händelser en omedelbar succé när den utkom i England åren 1836-1837. Tack vare att den gavs ut i billiga månadshäften nådde den ut till alla grupper i samhället. Hela England greps av Pickwickfeber.

Charles Dickens (1812-1870) var endast tjugofyra år gammal när han debuterade med historierna om Pickwickklubbens äventyr, men han blev snabbt sin tids mest berömde författare, en ställning som han behöll ända fram till sin död.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Jag lånade min/a upplaga/or från biblioteket, så de såg inte alls ut som denna bok. Den var i två delar så jag läste faktiskt ena delen sen hade jag lite uppehåll på ca en månad tills jag läste nästa del. Inte för att de var dåliga eller något så, kom bara lite andra böcker som tog upp intresset.
Jag gillade att läsa den för den drar åt det satiriska hållet men den är ändå lite med glimten i ögat, jag njuter av att läsa denna Dickens debutroman.
Nu ser jag fram emot att läsa mera Dickens har än så länge bara läst Lysande utsikter (som jag riktigt gillade) och en Julsaga (som var så där).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar