fredag 13 december 2019

Moxie av Jennifer Mathieu

Moxie (pocket)


Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, där killar som spelar amerikansk fotboll får göra vad de vill. Nog av skolans sexistiska klädregler, och de eviga trakasserierna i korridorerna. Inspirerad av sin mammas tid som Riot Grrrl på nittiotalet, och fanzinen som Vivian hittar från den tiden, gör hon det första numret av MOXIE -- ett fanzine som uppmanar till feministisk aktion. Och snart visar det sig att Vivian är långt ifrån ensam om att ha fått nog. I skolan börjar tjejer -- som Vivian inte ens känner -- kalla sig för Moxie girls, och snart kan ingen längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Jag valde denna bok efter jag har hört mycket gott om den och att den var en feministisk bok, för jag försöker pricka av varje punkt på Kaosutmaningen för i år.
Det är verkligen en feminsitsk bok, den skildrar en stark ung kvinna som vill göra förändringar för sig och andra kvinnor, speciellt de som går i samma High School som hon, där det är ett mansdominerande stämning speciellt för skolans Amerikanska fotbollslag, de möter inga motgångar utan får trakasera de unga kvinnorna utan straff från rektorn eller lärarna.
Jag blir bara så frustrerad över att läsa detta, men det är en bok som msåte finnas för att visa på hur verkligehteten är för unga (och även äldre) kvinnor. Det hemska är att de som skulle mest behöva läsa den inte gör det, de unga (även äldre) männen som tror att kvinnor är något man "kan torka skorna på".

Denna bok ingår som #22 i Kaosutmaningen -en feministisk bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar