torsdag 3 september 2020

Hett i hyllan vecka 36 / 2020

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag handlade en hel del på den där pocketrean, för ca 10-15 år sen, och denna vill jag ju läsa har läst flera böcker av författaren som jag gillat:

Anhörig (e-bok)Marisa och Rickard möts i partynatten och passionen slår till.

Marisa förälskar sig djupt, Rickard är en kille som har allt. Han är snygg, lever ett glamoröst klubbliv och har många järn i elden. Ändå älskar han just henne, trots att han är yngre och de är väldigt olika. Som ensamstående mamma ställer hennes liv andra krav än Rickards. Hon arbetar som copy åt flera byråer och vardagen är inrutad i dagistider som måste passas, i deadlines som måste hållas, i hem som måste städas och mat som måste lagas.

Nätterna blir deras tid. Rickard dyker upp på omöjliga tider och han är alltid full. Trots att varningslamporna blinkar allt starkare väjer Marisa för sanningen. I stället beslutar de sig för att flytta

ihop och Rickard föreslår att de ska gifta sig. Han har storslagna planer och Marisa låter sig förföras av hans entusiasm trots att alkoholen är en ständig följeslagare och kokainet en allt mer regelbunden

besökare. Under åren som följer får de tre barn. Det praktiska tar över och döljer lätt de problem som hela tiden ligger där och tickar. Men till slut ligger sanningen i öppen dager. Rickard är alkoholist och narkoman.

Anhörig är en djupt personlig berättelse om vanmakten i att leva sida vid sida med en älskad människa på väg att gå under i missbruk. Här får vi möta den nya generationens missbrukare för vilka droger och alkohol är ett självklart inslag i ett liv fyllt av framgång och karriär. Det är en starkt drabbande skildring av en helvetesresa kantad av djupaste förtvivlan men trots det aldrig av uppgivenhet. Katerina Janouch har skrivit en insiktsfull och vägledande roman om en medberoendes kamp mot alkoholens demoner.

4 kommentarer:

  1. Jag har inte läst något av Katerina Janouch, men jag har köpt första delen i hennes serie om barnmorskan Cecilia Lund.

    SvaraRadera
  2. Ett angeläget och svårt ämne. Hoppas att den är bra.

    SvaraRadera
  3. Just den där har jag läst och uppskattat för ca 10 år sen men idag skulle jag ha svårt att läsa något av Janouch pga hennes person.

    SvaraRadera
  4. Har läst några böcker av den författaren och de fungerade inte riktigt för mig.

    SvaraRadera