torsdag 19 januari 2023

Hett i hyllan vecka 3 / 2023


Så här skriver Monika om Hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? 

Denna kom som en överraskning i brevlådan i slutet av 2021 från Modernista ett recensionsexemplar jag inte hade bett om - och det är en orsak varför jag inte har läst den ännu, hade så många andra böcker som behöver läsas först.

Vad har du för dolda skatter i hyllan?När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.
Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.
Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.
I svensk översättning av Cajsa Mitchell.

GRETHE BØE är en norsk regissör och författare, uppvuxen i Kristiansund. 2014 kom hennes film Operation Arktis, som utspelar sig på Svalbard och visades på filmfestivalen Sundance. Nödrop är hennes hyllade debutroman.


5 kommentarer:

 1. Just det, den här står oläst i min hylla också.

  SvaraRadera
 2. Oombedda recex får nog finna sig i att inte bli lästa direkt. Jag förstår faktiskt inte om de är lönsamma för förlagen ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, det måste vara väldigt olönsamt att skicka dem, och speciellt till mig, för Modernista som är det förlag som skickar mig böcker, har skickat otaliga de senaste åren sen jag började denna blogg och bad dem om recensions exemplar, för nu får jag oombedda exemplar tillsända mig nästan hela tidem, skulle tro att det ligger på ungefär 1-2 stycken per månad. Just i dag fick jag två stycken. Det som oftast gör att de blir stående olästa är att de är i genren deckare/thriller och även om jag läser den genren så är jag inte lika intresserad av den som jag är i dem som har mera fantasy i sig.

   Radera
 3. Den har jag faktiskt läst och jag var inte alls lika lyrisk som blurbarna på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör mig ju ännu mera ointresserad av att läsa den. Du kan se svars-kommentaren till Bokdivison ovanför för att se varför.

   Radera