torsdag 10 maj 2018

Hett i hyllan vecka 19/2018

Om hett i hyllan skriver Monika så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans bok har jag haft i min ägo sedan 2014, och började läsa den ca 50 sidor av 600. Men sen så bara slutade jag läsa inte för den var dålig utan att det kom andra roligare böcker enligt mig som jag hellre läste än denna. Kan väl även vara kul att nämna boken plockade jag på mig när jag behövde något mera att läsa när jag var på en semesterresa på Kanarieöarna, hotellet hade en hylla där man kunde låna böcker. Jag lämnade kvar två andra så jag tycker det inte gjorde så mycket att denna fick följa med mig hem. Men jag räknade ju med att läsa den men den har bara blivit liggande. Men snart kanske....

"Vi tolererar inga förlorare." Det var på den grunden som Joseph P Kennedy byggde sin familjedynasti. Och han insåg att pengar var vägen till framgång, först på Wall Street och i filmindustrin med Gloria Swanson, sedan i politiken.

Charmfull, skrupelfri och hänsynslös jagade han den makt och det inflytande som berövats honom av de förnämsta släkterna i hemstaden Boston. Revanschlusten blev drivkraften också för hustrun Rose och de nio barnen.

När Joseph P Kennedy inte lyckats med en politisk karriär ställdes kravet på den äldste sonen att bli USA:s president. Men när han omkommit i andra världskrigets slutskede överfördes ambitionen på den näst äldste sonen John F Kennedy. Och när han mördats som president gick uppgiften vidare till näste son Robert som sköts ihjäl just som han var på väg att nå Vita huset. För att lämnas vidare till den yngste sonen Ted som inte klarade av att bli president men som blev en av USA:s mest långvariga och betydande senatorer.

Kennedyklanens framväxt och dominans tillhör det mest fascinerande i historien med enastående framgångar och glamour blandat med bottenlös sorg och tragedi, och en exempellös förmåga att från början skapa den glorifierade bild av släkten som länge levde vidare.

Britt-Marie Mattsson berättar i romanens form Kennedysagan från början av 1910-talets Boston till 2010-talets Washington. Det är en rikt detaljerad dramatisering med stark verklighetsförankring. Romanen bygger på historiska dokument, böcker och författarens egna erfarenheter från fyrtio års nyhetsbevakning av amerikansk politik och ett intresse för Kennedyklanen sedan presidentvalet år 1960.

2 kommentarer:

  1. Den har jag läst och jag tyckte den var bra!

    SvaraRadera
  2. Den här lockar inte mig alls, det är faktiskt skönt när det händer :)

    SvaraRadera