söndag 13 maj 2018

Rött uppror av Pierce Brown

"Alla människor är inte lika mycket värda", förklarar han. Reslig, imperatorisk, som en örn. "De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten."

Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.

Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, de Gyllene styr och frodas i lyx och överflöd. När Darrow förstår att de Röda är förslavade startas ett Rött uppror. Tillsammans med en grupp rebeller lyckas Darrow både byta identitet och utseende och bli en Gyllene - med målet att infiltrera Akademin där de kommande ledarna utbildas, för att försöka förstöra systemet inifrån...Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris

Tillslut fick jag läst denna sci-fi bok som många både bloggare och booktubers har tjatat om var så bra och jag ville läsa.
Jag är verkligen nöjd med att ha läst den, även om den påminner om vissa andra dystopier och fantasyserier så tycker jag det ändå har sin egna nisch så jag gillar det jag läser. Känns lite annorlunda att vi människor har utvecklats till att på något sätt att vara olika raser genom vilka färger vi tillhör både genom sätt att vara, vår intelligens och fysik. Men för att få reda på hur det ska gå måste man läsa fortsättningen av denna trilogi ( eller kommer det ännu flera delar?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar