tisdag 12 februari 2019

Kutrurkollos veckoutmaning- Bryt ihop och kom igen

Så här skriver kulturkollo om denna veckas utmaning:
Den här veckan bryter vi ihop och vi kommer(förhoppningsvis) igen. Inom kulturen är det inte ovanligt att den där punkten som vi når när kraften tar slut, tålamodet tryter och lugnet är som bortblåst är bokens eller filmens vändpunkt.
Kulturen fylls av oförglömliga, otroliga, förutbestämda, obegripliga och alldeles fruktansvärda eller fantastiska mentala sammanbrott, psykiska kollapser, men också kamp, jävlar-anammar och pånyttfödelse.
Denna vecka vill vi att du lyfter fram dessa – de oförglömliga “Bryt ihop och kom igen-historierna”. Tänk litteratur, tänk teater, film, serier eller vad du nu kan komma på.
Min tanke gick till denna bok, som handlar om utmattningssyndrom, där det i början leder till att mamman bryter ihop men där andra halvan av boken handlar om hennes väg tillbaka där hon samtidigt hittar en ny väninna. Här finns även en recension jag har skrivit.
Bokomslag och beskrivnig hämtad från Adlibris.
Exakt vad det är som skaver vet Minna inte. Bara att det känns som att hon inte gör rätt, eller tillräckligt. Det är så mycket att hålla koll på - leva upp till - vad man får äta nuförtiden, hur barnen ska uppfostras, och sexlivet som ska vara på topp.
Minna fyller snart fyrtio. Runtomkring henne gör folk karriär. Själv jobbar hon som lärare. Den knappa fritid Minna har är schemalagd: träning, skjutsningar av barn, klassföräldrauppdrag, husrenovering, fredagsmys och middagsbjudningar.
En dag faller Minna ihop. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och blir sjukskriven en längre tid. När Minna påbörjar sin arbetsträning möter hon Iris, en långtidsarbetslös konstnär. Iris har varken haft en fast anställning eller lyckats med sina konstnärliga projekt. Ändå finner hon livet både meningsfullt och njutbart. Till en början ser Minna på Iris med avsmak, men utan att hon själv vet hur det går till blir Iris hennes vän - kanske den första riktiga vän Minna någonsin har haft.

SARA BEISCHER debuterade 2012 med den uppmärksammade och prisade romanen Jag ska egentligen inte jobba här (återutgiven i pocket på Lind & Co, 2015). Året därpå utkom hon med Det finns råttor överallt utom på Antarktis, som också den prisbelönades och lovordades. Nu är hon tillbaka med en högaktuell samtidsskildring om en småbarnsförälders stressiga och kravfyllda vardag.

3 kommentarer:

  1. jo, maken började ta mer ansvar, dea vardagen med Minna.

    SvaraRadera
  2. Den där har jag hört talas om. Borde nog läsa den eller någon av Beischers andra böcker.

    SvaraRadera