torsdag 30 maj 2019

Hett i hyllan vecka 21 / 2019

Monika skriver så här om inläggsserien Hett i hyllan;

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag vet inte när eller hur jag införskaffa denna bok, bara att den finns bland mina olästa

Skjut apelsinenMikael Niemi på Rabén & Sjögren! Upproriskt, otyglat, rått, rakt, roligt, sorgligt och alldeles lysande! 

Så här skrev Mikael Niemi till Norstedts när han mejlade in sitt manus: "Har arbetat på i vintermörkret, och här har du en version av mitt Sturm und Drang-manus, naturligtvis med självbiografiska inslag. Överspänt, patetiskt, självömkande, grandiost, ett nöje att få regrediera till den tid då livet var på blodigaste allvar." 

Huvudpersonen är 16 år och går på gymnasiet. Han delar in sin klass i skitar och idioter. Skitarna får allt serverat och har föräldrar som kommer se till att det går bra för dem i livet. Idioterna vet att skitarna alltid kommer att vinna, men finner sig i det och vill bara vara till lags. 
Han är fast besluten att inte bli en fjäskande idiot, hellre lägger han sig i en grop med bensin och tuttar på. Han tänker inte leva sitt liv som en hudlös nolla längre. Han går till skolan i en illgrön knälång städrock från 60-talet, han kletar en snorkuse på kinden. Han blir mer hatad än någonsin tidigare och får många ovänner, men även vänner. Som den svarthåriga estettjejen med gröna ögon. Och Pålle, mobbad och med jobbiga hemförhållanden. Pålle har en hemlig bunker och en revolver med hålspetsammunition. I bunkern ska de gömma sig om katastrofen kommer! Men när katastrofen kommer så är det på ett helt annat sätt än de hade kunnat föreställa sig … 

4 kommentarer:

 1. Den här känner jag inte till men har läst två andra böcker av den här författaren och gillat dem.

  SvaraRadera
 2. Niemi har jag läst och gillat, men den här boken kände jag inte till.

  SvaraRadera
 3. Har nog bara läst Fallvatten av Niemi, men den gillade jag jättemycket. Den där jag jag aldrig sett tidigare.

  SvaraRadera
 4. Den skulle jag kunna tänka mig att läsa. Titeln låter också lockande.

  SvaraRadera