onsdag 15 maj 2019

Lucy av Jamaica Kincaid

Jamaica Kincaid föddes 1949 på den karibiska ön Antigua som Elaine Potter Richardson, men bytte namn när hon började skriva. I dag lever hon i USA, där hon vid sidan av sitt författande arbetar som professor på Harvard.
Lucy, som är en av Kincaids mest lästa romaner, är ett starkt och originellt porträtt av en ung kvinna som upptäcker — och uppfinner — sig själv. Den handlar om tonårsflickan Lucy som kommer från en liten karibisk ö till New York för att arbeta som au pair i en amerikansk familj. Familjen tycks ha allt som går att önska sig — de är vackra, rika och lyckliga. Men Lucy, som är en frisinnad och avväpnande person som får alla hon möter att öppna sig, ser snart sprickorna i den fina fasaden. Själv bär hon på en historia som ingen känner till, om ett uppbrott från modern och en önskan att frigöra sig från sitt förflutna.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Tranans förlags hemsida.
En liten klassiker som jag bestämde mig för att läsa då jag såg att Lundströms bokradio hade den som bokcirkelbok. Vad tyckte jag om den då, jag har svårt att sätta ord på det. Men den handlar om en dotters förhållande till sin mor och sin uppväxt på en liten ö i Karibien, då hon kommer till New York och får se hur den stora världen är, och jag gillar vad jag läser.

1 kommentar:

  1. tyckte om denna, Lucy är ju besviken på sin mor som bara kunde tänka sig att sönerna kunde få högre utbildning, inte hon.

    SvaraRadera