söndag 5 maj 2019

Bokresan # 37 - skräck

7 tips på hur du skriver skräck

Just skräckböcker läser jag inte så mycket av, men de jag har läst har jag gillat de flesta, även om jag kan ha läst någon som jag inte har gillat alls ( ex Mörkrädd av Andreas Roman). Ska väl sen säga att oftast brukar inte skräck i skriven form göra mig speciellt rädd.

På grund att jag ens tänkte på denna genre för dagens bokresa var att jag håller på att läsa Staden av Camilla Sten och den är blurpad av Camilla Grebe som jämför den med Stephen Kings böcker. Den innhåller mycket väl en historia som gör mig nyfiken men den har ännu inte skrämt mig, men jag knappt läst halva boken än.

Fast just Stephen King var den som gjorde att jag läste skräckgenren, som tonåring med Carrie, Cujo, Jurykyrkogården, Salems Lot. Eldfödd och Christine. Läste även Viskningar av Dean Koontz, dock har jag inte läst mera av hans böcker även om den satte djupa spår, och inte då att jag blev rädd när jag läste den utan jag har tänkt på den som en bra bok sen jag läste den.

Nu på senare år har jag läst en del Stephen King igen som tex The Shinning, Det och Törnrosor

Relaterad bild

På senare tid är det John Ajvide Lindquists böcker, Låt den rätte komma in, Hanteringen av odöda, Människohamn och Lilla stjärna osv. Har sista delen i trilogin kvar att läsa X - den sista platsen plus två av tre novellsamlingar kvar att läsa. 

Sen har jag läst Amanda Hellbergs serie om Maja Grå, en synsk kvinna som löser mysterier som är en bra serie som jag skulle vilja se flera delar från.

En annan författare jag både läste som yngre och som jag har läst rätt nyligen är Daphne DuMaurier, när jag var ung läste jag Rebecca och nu bara för något år sen läste jag Fåglarna och andra noveller av henne.

Andra lästa böcker är Yuko av Jenny Mileweski, Kvinnan i svart av Susan Hill och klassikerna När skruven dras åt av Henry James, som faktiskt gav en liten otäck känsla när jag läste dem.

Sen finns det ju en del böcker jag skulle vilja läsa förutom av de författare jag har nämnt här ovanför och det är böcke av tex Mats Strandberg.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier
#33 - science-fiction genrer
#34 - romance/chick.lit/feel.good
#35 - häxor/trollkarlar

#36 - seriealbum/grafiska romaner

2 kommentarer:

  1. Det har jag sett, men inte läst. Här är mina skräckexempel: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/05/min-bokresa-37-skrack.html

    SvaraRadera
  2. Amanda Hellbergs serie lät intressant. Själv har jag tänkt här:

    https://frokenchristina.blogspot.com/2019/05/min-bokresa-37-skrack.html

    SvaraRadera