söndag 27 augusti 2023

Desertör/Kackerlacka/Medborgare av Halfdan Pisket

 

Halfdan Pisket berättar här sin fars historia i femtiotalets Armenien. Han växer upp, med en turkisk far och en armenisk mor, i liten en by som ligger på gränsområdet. I skuggan av det armeniska folkmordet, fortsätter konflikten mellan Armenien och Turkiet, gränsen mellan länderna flyttas ständigt och det är hela tiden soldater i området. Längs vägarna ligger skelett och döda kroppar. Till slut kallas han in som 18-åring in i den turkiska militären. Detta strax efter att både hans bror och hans bästa vän blivit dödade av militären. Han blir trakasserad och misshandlad av soldaterna och försvarar sig med vapen, och sätts i militärfängelse. Halfdan Pisket som är uppväxt i Danmark har baserat sin historia på omfattande intervjuer och berättelser från sin far, och boken får en fortsättning i nästa bok Kackerlacka, där fadern till slut lyckas fly ur fängelset.

Detta är första delen i en trilogi; Desertör , Kackerlacka och Medborgare som handlar om Halfdan Piskets fars uppväxt, fängelsevistelse och flykt, och om hur han till slut överlever i Danmark. Böckerna har väckt stor uppmärksamhet och sålts till ett flertal länder.



 Den dramatiska fortsättningen på Desertör, släpps Halfdan Piskets far ut ur fängelset, men lever som en utfryst främling i sitt eget land. Han lyckas ta sig till Danmark och arbetar som gästarbetare, men kommer på kant med sin chef och blir utvisad till Turkiet. Han skaffar falskt pass och tar sig tillbaka till Danmark. Där träffar han en ung danska och bildar familj. I kampen om överlevnad börjar han sälja hasch i Christiania och blir indragen i dramatiska uppgörelser och hamnar till slut i fängelse. Halfdan Pisket som är uppväxt i Danmark har baserat sin historia på omfattande intervjuer och berättelser från sin far.



Medborgare är den tredje och avslutande delen i berättelsen om James resa från Turkiet till Danmark. Han bor nu i Köpenhamn och livnär sig på verksamheter i skuggan av lagen. Han hamnar i dåligt sällskap och ett gäng kriminella kastar ut honom från tredje våningen. Detta kostar honom många brutna ben och synen på höger öga. Han tillfrisknar och flyttar till Christiania, där han med ett tvätteri som fasad blir en viktig aktör i den snabbt växande cannabishandeln. Han har inte längre någon kontakt med sin familj, men när hans sons mor kontaktar honom och berättar att familjen är i fara, ställer han upp. Han tar över vårdnaden om sin son, som alltför ofta får följa med när han säljer knark. Efter att försökt sälja droger till civila poliser hamnar han återigen i fängelse. När James kommer ut i friheten känner han ingen dragning tillbaka till sitt kriminella liv. Det enda som är viktigt nu är hans familj. Han börjar studera och lyckas till sist nå sitt mål att bli dansk medborgare.  

Bokomslag och beskrining hämtad från Adlibris.

De  här tre serieromanerna, berättelsen om en Armensk mans liv från 50-talet i Armeninen till han får medborgarskap i Danmark skildrad av hans son, valde jag att läsa för jag tyckte den verkade intresseant för att få en inblick av att vara Armenier, sen var det ju bara första som utspelade sig i Armeninen men det var en spännande historia så jag kunde inte läta bli att läsa vidare.

Första delen var även lite svår att hänga med för den var berättade i lite ologisk tidsföljd genom minnen, drömmar etc det var en orsak som kändes som om den var lite svår att följa och få ett sammanhängadnde tidsförlop, men överlag gav serien mig en läsupplevelse som jag gillade rätt mycket, så jag rekommenderar den.

Detta var även andra skildringen av Armeninen jag läste för mitt läsprojekt Världen runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar