fredag 25 augusti 2023

Min mormor från Armenien av Anny Romand


När Anny Romand 2014 går igenom familjehandlingar hittar hon en dagbok. Den visar sig vara skriven av Anny Romands mormor och skildrar den långa vandring mot öknen och döden som en grupp kvinnor och barn drivs ut på i Anatolien 1915 under det som blivit känt som det armeniska folkmordet. I dagboken nedtecknar hon i smyg det barbari hon genomlider. Hon lyckas fly och hamnar slutligen i Marseille. För Anny, som växer upp hos henne, berättar mormodern återkommande om hur hennes halvårsgamla dotter, hennes man och andra familjemedlemmar mördades. Min mormor från Armenien innehåller utdrag ur dagboken, familjefotografier och dokument från tiden.

Den franska skådespelerskan, översättaren och författaren Anny Romand leder sedan 2006 Une Saison de Nobel, ett litterärt evenemang som syftar till att väcka den franska publikens intresse för verk av Nobelpristagare i litteratur. Romand debuterade som författare 2015 med boken Min mormor från Armenien.
Bokomslag och beskriving av bokens handling hämtad från Bokus.

När jag och Evelina skulle fortsätta vår läsningen Världen runt så hade vi nu kommit till Armeninen och valde denna bok.
Ska säga att det var en del av vår Europeiska historia vi inte visst så mycket om och det var väldigt intressant att läsa om Annys mormors tid under första världskriget, men även vad den lilla Anny själv förstod av sin mormors berättelse när hon fick den berättad för sig då hon var liten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar