torsdag 25 januari 2024

Helgfrågan vecka 4 / 2024

 


Mia funderar om vi har något tips om någon bra bok om andra världskriget i denna veckas helgfråga då den 27/1 i förintelsens dag. 

Förintelsens dag, är bra att den finns så vi minns och inte gör om, även om det brottet med att förinta ett människosläkte pågår på flera ställen i vår värld...

Mitt tips är en bok jag läste förra året, den har ju inte temat om förintelsen i sig, men den handlar om att motarbeta tyskarnas framfart...

Roskoden av Kate Quinn, här är en länk till min recension.

Men jag håller ju på att skriva själv, så jag hoppas att någon gång kommer mitt manus resultera i en bokutgivning, och då jag har delat av mig av vad jag skrivit i ett antal helgfrågor så tänkte jag fortsätta. Fast jag får påpeka att detta är långt ifrån som man kan komma en färdig roman, både gällande handling och grammatik. 

Här finns tidigare delar av mitt manus som jag delat med mig av i Helgfrågan.


KAPITEL 13

Sommaren 2525 - Luna utbildnings- och forskningscentrum

Vad tiden går ändå, tänkte Jeremy där han satt och gick över programmet som skulle sköta dockningen med poddarna som kom upp med mat från Tellus till Luna. Nu har dessa videosändningar som Bastien och hans vänner gjort och som stör Wangs morgonsändningar varje dag nu pågått i ett halvårs tid. Jeremy hörde tysta samtal från andra medlemmar på linbanan dagligen som höll med om vad som visades i dessa filmer. De ndrade när den här gruppen skulle göra något mer åt sakerna som var fel i Nationen. När skulle Alfa-gruppen trappa upp händelserna, när  räknade de med att kunna störta Wang och parlamentet. Jeremy funderade också över deras plan för han och paret MontBlanc visste inte mycket de heller. Han hoppades på att det skulle finnas något nytt då han skulle försöka ta sig till deras hemliga skrubb i centrumets servicevåning ikväll.

Joel Strange som sitter vid ett skrivbord lite längre bort och håller på att se om han kan få en robot som ska sköta avlastningen av matlårarna från Telluspoddarna, att fungera utan problem, tittar plötsligt upp då han märker att en kvinnlig säkerhetsvakt kommer in. Han tittar frågande på henne.

“Jag kommer för att Generaldirektören har bett mig att hämta löjtnant Croft.” säger hon.

Jeremy reser sig upp och vänder sig om, för han vet att det är lika bra att följa order utan att protestera.

“Nämen, hej, Katja!”, säger han och ler ursäktande mot Joel Strange.

“Jag hör av mig om jag kommer tillbaka idag eller inte”, säger han till honom, “jag har inte en aning om vad min svärfar vill eller hur länge det kommer att ta.”

Jeremy följer med Katja och efter han har frågat henne förstår han att hon inte vet vad det gäller. Hon leder honom till våning 5, i den röda zonen. Han tror att det är genetik som forskarna studerar här.. Hon visar in honom i ett rum där han upptäcker då han kommer in att Mitzi ligger på en brits. Det cirkulerar tre mån i vita rockar runt henne. Det ser ut som hon är nedsövd och de sätter prober på henne.

Jeremy blir orolig när han inte förstår vad som pågår, han ska precis till att börja fråga männen vad de håller på med, då Wang kommer in i rummet.

“Wang,” vräker han ur sig, “vad är det som pågår, är Mitzi dålig?”

“Löjtnant Croft”, svarar Wang. “Jag förstår att du inte förstår vad som händer. Men du kan vara lugn det är ingen fara. Du har tyvärr inget att säga till om. För det är jag som bett dem att byta ut fostret som Mitzi bär på mot ett annat”.

“Vad är Mitzi gravid” säger Jeremy förvånad men samtidigt arg. “Det visste jag inte något om, så hur kan du veta det?”

“Det är så att Esther”, säger Wang, “har hållit uppsikt över hur Mitzi mått. Just för att upptäcka om hon blev gravid, för detta byte måste ske tidigt i graviditeten. Sen var jag lite stött på att du inte skötte dina plikter förrän jag sa till dig, men sen gick det ju hur bra som helst. För du gjorde henne gravid på första och enda gången ni haft samlag. Bra gjort Löjtnant."

Jeremy är arg och upprörd men nu blir han även irriterad och generad. Vem tror Wang att han är att han kan berömma Jeremy för att han haft sex och gjort hans dotter gravid. Han känner sig som en avelshingst, och sen verkar inte ens Wang bry sig om det fostret som han är far till, utan nu ska han byta ut det?

Matteo råkar då göra en rörelse. Jeremy kommer på att Matteo  och Katja står där och de har hört hur toppstyrda både han och Mitzi är av Wang. Som tur är att Matteo är Mitzis vän och Katja hans, och insatta i situationen för annars skulle han skämma ögonen ur sig nu.

“Fänrik Messina och Fänrik Ross”, säger Wang, “ni kan lämna oss och gå ut och vakta så ingen kommer in och stör oss!”

Båda ger Wang en honnör och lämnar rummet.

De två äldre vita männen som står runt Mitzi har fäst flera mätinstrument för att ha koll på att hon mår bra. Nu börjar de lägga upp hennes ben i hållare på britsen. Den yngre mannen sätter på sig ett par mikroskopsglasögon så att han lättare ska se vad han gör. Han avlägsnar en spruta från ett provrör som hade ett fluorescerande grönt innehåll. Jeremey misstänker att det är KR-massa i provröret, så det måste vara något biologiskt material, något levande.

“Jag ser”, säger Wang, "att du inte förstår riktigt vad som pågår. Jag får väl informera dig om det, för det är viktigt att du är helt på det klara med vad som sker nu. Jag valde dig att bli Mitzis make just för jag har förstått att du har starka känslor för Sebastien Anderson.”

Jeremy rycker till, hur vet Wang det, och vad har det med saken att göra.

“Det är så”, säger Wang. “Då jag förstod att Mitzi inte var Elit-material började jag undersöka möjliga blivande fäder för mitt blivande barnbarn. Jag vet inte om du kopplat men Mitzi skulle börjat sin Elit-utbildning samma år som den kända A-gruppen. Alla i den gruppen är ju supergenier med stor intelligens så jag såg till att få genmaterial från dem. Som jag sedan gav Professor Lillian Collins i uppdrag att se till att få alla dessa geni-generna att sammansmälta med min familjs gener för att få ett embryo med min familjs gener. För att framställa ett embryo, mitt blivande barnbarn, med ett högt IQ, ett supergenil-embryo. Ett barnbarn som ska få den bästa Elit-ubildningen som går att få och kan ta över efter mig.

Jag antar att du börjar ana vad jag kommer att be dig om, att bli detta barns pappa på pappret. Jag antar att du inte kommer att motsätta dig det, för annars kan jag kalla in Fänrikarna och säga att du är under arrest. Har jag gjort mig förstådd?”

 “Nej, för jag undrar, “ börjar Jeremy, “varför skulle inte det barn som är mitt och Mitzi duga, även jag har högt IQ och gått Elit-utbildning?”

“Mina genforskare”, förklarar Wang, “som har forskat om att extrahera geni-generna från vårt DNA kan inte med säkerhet säga att ett barn som blir till på det normala sättet, garanterat kommer att ha ett ett högt IQ. Se bara på Mitzi, både jag och hennes mor hade IQ över 130 men hon inte fick tillräckligt högt IQ på sitt test. Genforskningen har blivit mycket bättre det senaste, så med deras hjälp har vi utvunnit intelligens gener från de elever med högst IQ som går utbildningen som sen fick utvecklas till barn i KRY-kammare. Dessa barn har nu vuxit upp så vi kan testa deras IQ. Och fått goda resultat. Så professor Viktor Strange här har lovat mig att det embryo som nu kommer att bli det som Mitzi kommer att kalla sin son, har de bästa förutsättningarna att få ett högt IQ. Vi kommer även vara snälla och inte låta ert barn bara dö, det kommer att få utvecklas  färdigt i en KRY-kammare, så det måste vara en lättnad att vi inte bara slänger bort det i soporna, Löjtnant”.  

När Wang talat klart, berättar Professor Strange vad han har gjort.

“Jag har sugit ut embryot från livmodern och fört över det till ett annat KR-provrör. Sen har jag försiktigt inplanterat det genmanipulerade embryot i hinnsäcken som funnits kvar i livmodern och även fyllt hinnsäcken med KR-massa. Det ska underlätta för embryot att sammansmälta med de celler som finns där som utgör navelsträngen och moderkakan som sitter fast i livmodern ännu. Och allt ser bra ut nu. Jag kommer tillbaka imorgon för att titta till henne. Om allt ser bra ut då får hon lämna sängläget som jag vill att hon ska fortsätta att ha här under bevakning av vårdpersonal. Så nu tror jag har gjort mitt här. Jag tar med detta embryo och låter det utvecklas klart och tar hand om det precis på samma sätt som de andra testobjekten, om ni inte säger något annat Generaldirektörn?”

De två äldre manliga vårdpersonalen har under hela processen monitorerat Mitzis parametrar för puls, blodtryck och syresättning, för nu ner hennes ben och lägger henne tillrätta under en filt men låter mätinstrumenten sitta kvar. 

Wang nickar och tackar dem alla och säger att de kan säga till Fänrik Messina att komma in när de går.

Jeremy har under tiden gått fram till Mitzi och tagit hennes hand och böjt sig fram och tryckt en kyss på hennes panna. 

Matteo och även General Foxtrott kommer in i rummet. Matteo ställer sig vid dörren, medan Foxtrott går fram till Wang och säger att han är glad att allt verkar ha gått bra hittills. Han ger Jeremy en frågande blick.

“Och hur tycker den blivande pappan om allt det här då?” frågar General Foxtrott.

“Jag” säger Jeremy vänd till Wang på svar till vad Wang hade sagt innan, “vet inte vad som skulle kunna göra detta bättre eller mera förståbart vad ni än säger. Hur ni kan offra ert barnbarn på detta sätt. För det vet vi ju alla att de barn som föds av en icke mänsklig surrogatmor bara blir antingen ett försöksdjur eller blir nedskickad till Tellus som arbetskraft. Mitzi kommer att hata er, när hon får reda på vad ni gjort.”

“Det verkar vara någon”, säger General Foxtrott. “som har tagit desinformationen för sanning, för det du säger nu är inte sant.” 

“Hon kommer inte få veta något om det här”. Wang tittar slugt på Jeremy som börjar få en känsla av att han inte har mycket att säga till om i den här diskussionen. “För ni är den ende förutom vi som vet om vad som gjorts nu, och ni kommer inte säga något till henne. För om ni inte lovar mig här och nu att ni inte kommer att lyda mina order så låter jag General Foxtrott redan nu arrestera dig för misstänkt medverkan i Alfa-gruppens uppsåt att störta mig och UN/SF. Du har ju redan skrivit på din bekännelse då vi bestämde att du skulle gifta dig med Mitzi om du har glömt det?”

Jeremy tittar på Wang sen på Foxtrott. Matteo står i ett hörn och försöker se helt oberörd ut över allt han fått höra. För även om Jeremy försökt berätta för honom, så är det första gången han hör av Wang och Foxtrott att det är sant att Jeremy är bakbunden och tvingad att gifta sig och även blivit tvingad till att göra Mitzi gravid. Jeremy känner att Matteos blick försöker lugna honom så att han inte gör något förhastat och fortsätter att gå med på kraven han får. För det skulle inte gagna någon mer än Wang och UN/SF om Jeremy skulle anklagas för att vara en som inte stödjer Nationen. Speciellt behöver han lunga sig för Mitzis skull, som inte vet vad som pågår och är helt oskyldig i det som händer, och behöver Jeremy där för att ta hand om henne och skydda henne. 

Jeremy nickar, för han förstår vad Matteos blick betyder och förstår även han att oskyldiga Mitzi behöver honom. Speciellt då hon har en sådan tyrann till far. 

“Jag antar också”, säger Wang och Jeremy tittar på honom och tänker vad är det nu då. “Att om du får veta vem som är pappan blir du mycket angelägen att gå med på mina krav och är villig att föda upp detta barn som ditt eget. För om jag säger att jag ville ha de bästa förutsättningarna till att få ett supergeni till barnbarn. Att jag då såklart skulle välja de bästa generna som finns…”

“Einstein”, mumlar Jeremy, då det är hans smeknamn på Bastien.

Wang skrattar till. “Einsteins, jag vet inte om vi har hans, men det är en missuppfattning att han är den som har haft högst intelligens i världen. Nej du känner nog till någon som har så mycket högre IQ än vad Einstein hade, eller hur?”

Jeremy som redan vet vem bara nickar. 

“Ja, det vad väl det jag trodde.” säger Wang. “Du och Sebastien Anderson var väl till och med ett par tills han omkom,. Så jag antar att när du vet vems gener Mitzis blivande barn har, att du inte äventyrar något som gör att du måste lämna henne eller barnet utan en fadersfigur?”

Jeremy tittar bara på Wang i underkastelse och nickar. Han har inte något att säga längre. Det är bara att acceptera vad som sker. Han kan inte svika lille Einstien. Det finns ingen annan som kan ta hand om Bastiens och Mitzis barn om han skulle bli anhållen och anklagad att vara en fiende till UN/SF och Wangs säkerhet.

“Men då går vi så får du förklara för Mitzi vad som har hänt”, säger Wang till Jeremy innan de lämnar honom med Matteo och den ännu nedsövda Mitzi.


Matteo stannade kvar hos Mitzi, som hade sängläge, då Jeremy gick hem. Hon hade undrat när hon vaknade vad som hänt. Men Jeremy hade lugnat henne med att hon hade svimmat av ett blodtrycksfall, som hon hade fått för att hon var gravid. Hon var tillsagd att ta det lugnt och vila medan de övervakade hennes blodtryck och puls. Hon hade accepterat att Jeremy gick hem och sov när han lovade att han skulle komma tillbaka till henne det första han gjorde morgonen därpå.

Nu hade Jeremy tagit på sig sin gamla mörkgrå arméjacka och dragit en keps djupt ner över pannan så den skulle skymma hans ansikte. Han hoppades då han var klädd som en säkerhetsvakt att han skulle kunna röra sig rätt obehindrat utan att någon la märke till honom. 

Han hade med Saanday från haverikommissionen fått övervakningskameran i deras sovrum att visa en bildloop av honom liggande i sängen. Saanday hade även vetat om att det fanns en oanvänd serviceskrubb under säkerhetsvakternas centrum, som hade passat bra för deras syfte när Ana och Carl kontaktade honom då de hade fått laptoppen. Det var dit han var på väg nu


Han joggar lugnt och sansat, så att de som ser honom tror att han bara är en av säkerhetsvakterna som är ute på ett joggingspass, men när han har är framme i det lilla rummet sjunker han ihop i ett nervöst sammanbrott, han storgråter och skakar länge innan han kan ta sig samman igen, men tillslut ser han efter om han har ett meddelande. Hans hjärta klappar oroligt i bröstet när han öppnar laptopen och ser att han har ett personligt anrop från Bastien, precis som det var bestämt. Jeremy drar ett darrande djupt andetag för att lugna ner sig innan han accepterar anropet och han ler stort då han ser Bastiens kära ansikte.

“Nej, men hej, älskling”, börjar Bastien säga, “vad har hänt?”

Och Jeremy kan inte annat än brista ut i tårar igen.


5 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant bok.

    SvaraRadera
  2. Fröken Christina27 januari 2024 kl. 00:19

    Kate Quinn känner jag igen men inte den boken. 2525 var ett tag framåt.

    SvaraRadera
  3. Det var en okänd bok och författare för mig. Tack för tips!

    SvaraRadera
  4. Men den boken har jag ju vad roligt.

    SvaraRadera