torsdag 29 juni 2017

Hett i hyllan vecka 26


Bloggen bokföring enligt Monika fortsätter med inläggsserien Hett i hyllan. Där skriver hon

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag läste för många år sen Elizabeth George deckarserie om Lynley och Havers, sen blev det stop. Det är väl så att det alltid kommer andra böcker före, men någon gång ska jag försöka läs i kapp denna serie plus en hel del andra.

Boken jag ska ta fram ur hyllan nu är En ond liten handling.


onsdag 28 juni 2017

Alice i Zombielandet av Gena Showalter

Alice i Zombielandet. Hon kommer inte att ge sig förrän varenda zombie ligger i sin grav. För alltid.
Om någon hade berättat för Alice Bell att hennes liv skulle vändas upp och ner från ett ögonblick till ett annat, skulle hon ha brustit ut i skratt. Från lyckligt till tragiskt, från oskuldsfullt till förstört. Nej, aldrig. Men det var det som hände. Ett hjärtslag. En blinkning, ett andetag, en sekund - och allt hon kände till och älskade var borta.

Hennes pappa hade haft rätt. Monstren fanns på riktigt.

För att hämnas sin familj måste Alice lära sig att slåss mot de odöda. Och för att överleva måste hon sätta sin tillit till den farligaste av alla farliga killar, Cole Holland. Men Cole har sina egna hemligheter, och om Alice inte är försiktig kan de visa sig vara farligare än zombierna.

---

Berättelsen om Underlandet

Jag önskar att jag kunde gå tillbaka i tiden och
göra tusen saker annorlunda.

Jag skulle säga ”nej” till min syster.

Jag skulle inte be mamma att
prata med pappa.

Jag skulle stänga munnen och svälja
de förhatliga orden.

Jag skulle krama min syster,
min mamma och min pappa en sista gång.

Jag skulle säga att jag älskar dem.

Jag önskar … Ja, jag önskar.
Text och bild från Adlibris.

Hmm, är verkligen tanken angående denna bok. det var inget som påminde att det var en retelling av Alice i Underlandet mer än att huvudpersonen hette Alice och att det fanns ett vitt moln som såg ut som en kanin. Verkligen ett bevis på hur en YA Ung vuxen bok ska vara, med high-school ungdomar och instalove etc. Förutom att de har slängt in Zombier med en lite ovanlig historia ang hur zombier är och hur man blir zombie etc.
Ett plus får boken för att den ändå hade en lite ovanlig zombiehistoria och om Alice, för den gjorde i alla fall att jag ville läsa ut boken för att få reda på vad som händer. Men det kommer inte att göra att jag försöker få tag på fortsättningen (för det verkar vara en serie där bara första boken är översatt till svenska.)

tisdag 27 juni 2017

En sån som du av Gillian Flynn

Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet – en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner – hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkommet avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning.

Gillian Flynns En sån som du är en svart och kuslig skräcknovell om ett hemsökt hus och en familj med hemligheter. 2015 tilldelades den årets Edgar Award for Best Short Story.
Hämtad från Adlibris.

Jag har tidigare läst Gone Girl av författaren, som jag gillade, gillar när man inte kan vara säker på handlingen, för rätt som det är får man reda på något nytt och vad man tycker om berättelsen förändras.
Likaså var det med denna novell, dock var det inte lika bra i novell form för jag vill ha mer, förstår inte riktigt hur Gillian har tänkt när hon skrivit. Fast den är väl bra för jag kan tänka på den ännu fast det är en vecka sen jag läste den, vem ska jag tro och gör de rätt osv.

måndag 26 juni 2017

Hur gick det i midsommarutmaningen? + #ReadingDouble


Under midsommarhelgen höll Mias bokhörna i en läsutmaning, där vi skulle läsa så många sidor vi hann med under fyra dagar. Här är min läsa hög och inlägg om detta plus om #ReadingDouble utmaningen som var under lördagen och söndagen. Och jag lyckades väl med dessa utmaningar och känner mig nöjd med läsningen.
Fick läst tre av de böcker som jag planerade plus påbörja den fjärde. Sen fick jag läst ut en bok som jag hade läst halva boken av plus läste en hel till bok som jag inte hade planerat från början, så här är min siffror

Dag 1 läst 238 sidor
Dag 2 läst 233 sidor
Dag 3 läst 280 sidor
Dag 4 läst 597 sidor

sammanlagt blev det 1248 sidor lästa.

Detta medförde även att jag klarade av att läsa två böcker av samma författare under #ReadingDouble readathon under lördag och söndag.

söndag 25 juni 2017

Bokbloggsjerka 23-26 juni

I Bokbloggsjerkan denna helg undrar Annika om

Vilken författare förekommer mest i din bokhylla?

Det är en relativt lätt fråga, när jag var mellan 15-30 år samlade jag på deckare (alltså de man ev kan kalla klassiker) som Agatha Christie, Maria Lang och Stieg (Ulla) Trenter. Och har en hel del böcker av dessa författare men den jag har mest av tror jag är Maria Lang, för jag har alla hennes vuxen deckare (43) och tror jag 3 stycken av ungdomsdeckarna,

Det skulle kunna vara Christie med men jag vet att det är färre för jag har inte tror jag köpt lika många av henne, även om jag ibland då och då försöker komplettera samlingen.

De vackra döda av Belinda Bauer


Eve Singer är beroende av döden. Hennes karriär som kriminalreporter på TV är på väg att dala, och hon är beredd att ta till nästan vilka medel som helst för att tillfredsställa sin blodtörstiga publik.
Mördaren är också beroende av döden. Inte nog med att han fortsätter att döda. Han tillkännager dessutom sina makabra framträdanden i förväg, i syfte att visa upp döendets skönhet för världen.
När mördaren tar kontakt med Eve får hon den chans hennes karriär behöver: en unik möjlighet att vara först på plats när landets mest jagade mördare slår till nästa gång. Men snart inser hon att mördaren har två besattheter – och att hon är den andra…
De vackra döda är Belinda Bauers nya, fristående kriminalroman.

Bild och text från Modernistas sida om boken. Jag får även tacka dem för mitt recensionsexemplar.

Detta var en spänningsroman i min smak, och den var den bästa boken av Bauer jag har läst hittills. Verkligen en bra skildring av en psykopat och även Eve och hennes pappa ( plus alla andra i boken )skildras så att de blir levande människor. Så mycket mer går inte att skriva om boken utan att lämna spoilers om boken. 
Det ända som kändes konstigt det vara att läsa om smällkalla december och julfirande när man själv sitter ute i kortbyxor och firar midsommar.

lördag 24 juni 2017

Pågående läsning # 62 +Midsommarutmaning uppdatering


Detta är de böcker jag har hållit på att läsa i under veckan som har gått. Jag bara samlar böcker på hög som jag läser i och får knappt någon utläst, Nja det är inte sant jag har faktiskt läst två böcker och en novell under veckan som har gått.

Fast det finns två böcker som blir liggande och jag inte läser, och det är inte för att jag inte vill läsa dem utan det bara blir så.


Men nu till hur det går i midsommarutmaningen:


Jag har läst ut två böcker under de tre dagarna den har pågått.
Dag 1 läste jag 238 sidor
Dag 2 blev det läst 233 sidor.

fredag 23 juni 2017

Helgfrågan vecka 25 + lite uppdatering av Midsommarutmaningen


Denna veckas helgfråga under Mia om:

Vad gör du om du råkar ut för en trögläst bok? Gärna exempel på en sådan.

Hmm, en trögläst bok kan oftast beror på mig själv, alltså inte att boken är dålig. Och då är det oftast att jag inte känner för att läsa den just då, och pga jag är en slalomläsare kan den bli liggande och jag väljer något annat att läsa för tillfället. Förhoppningsvis känner jag för boken en annan gång så jag får den utläst. Om det är riktigt illa att boken är dålig då är det sällan jag kommer att läsa ut den.
Exempel en bok som tog lång tid att läsa ut senast var Sågverksungen av Vibeke Olsson, och det var inte en dålig bok utan mer att jag inte riktigt kände för historien just då och valde något annat att läsa före den.

Bonusfråga: Hur firar du midsommar?

Idag är det midsommar, och vi har firat den ungefär som vi brukar. Åker till svärföräldrarna (dit kommer även svågerns familj med små kusinerna) och vi äter midsommarlunch och sen åker vi till ett firande med dans runt stången och med lite lotter, chokladhjul och glassutdelning på slutet. Barnen uppskattar detta mycket. Och sen när vi i tillbaks hos svärföräldrarna blir det jordgubbar och tårta/kaka på något sätt. I dag avslutades kvällen med lite tunnbrödsrullar som "nattamat",



Midsommarsommarutmaning uppdatering

Mias midsommarutmaning 2017 började igår och jag fick en bra start på den med 238 sidor lästa igår. Idag lät jag bli att följa med dem bort på dansen runt stången och fick läst ca 100 sidor fick ju vara lite social med svärmor och katten också så mer blev det inte läst men förhoppningsvis kan jag hinna med lite innan jag går och lägger mig.

torsdag 22 juni 2017

Hett i hyllan vecka 26

Torsdag var det idag och som vanligt har Monika på sin blogg inlägget Hett i hyllan där hon skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag kom på vilken bok jag vill ta upp, för det är en bok jag har velat läsa länge, och speciellt av denna författaren har jag velat läsa många böcker men det har inte blivit av. Just denna har jag haft stående i hyllan länge så det börjar väl bli dags att ta tag i den snarast.




December i Kymlinge. Medlemmarna i familjen Hermansson samlas för att fira 105-årsdagen - pappa Karl-Erik fyller 65, äldsta dottern Ebba 40.

Men ingenting blir som de tänkt sig. Natten före den stora bemärkelsedagen går Robert, sonen i familjen och ökändis efter sin insats i dokusåpan "Fångarna på Koh Fuk", ut på en promenad - och kommer aldrig tillbaka. Och nästa natt försvinner Ebbas son Henrik lika spårlöst.

Det är ett egenartat fall som den italienskättade kriminalinspektören Gunnar Barbarotti får ta hand om. Kan det vara en ren slump att två människor försvinner från samma familj och samma adress med ett dygns mellanrum? Finns det en plan? Finns det ett samband?

För att lösa gåtan med vad som hände de där decembernätterna måste Barbarotti nå in till denna dysfunktionella familjs svartaste hemligheter och göra det osynliga synligt - och det är inte utan att han önskar att det fanns en godartad högre makt att ty sig till i nödens stund.Människa utan hund är den första romanen i Håkan Nessers Barbarotti-kvartett.

onsdag 21 juni 2017

Tematrio - sommarplaner

I sista teamtrion innan sommaren undrar Lyran vad vi har för sommarplaner.

Jag har inte så många inplanerade, för att jag mår inte så bra och är sjukskriven och orkar inte så mycket.

  1. Så i första hand blir det väl att läsa, och har en hel del böcker i planerna tex Krig & fred som jag läser en read-a-long tillsammans med andra, det finns en grupp på Goodreads angående den.
  2. Sen blir det väl en hel del annat som jag brukar ägna dagarna åt ändå, titta på TV-serier och lyssna på podcaster.
  3. Lite små utflykter blir det, yngste sonen önskar i alla fall att få bada och spela minigolf. Förhoppningsvis blir det väl något mer intressanta kortare utflykter.

tisdag 20 juni 2017

Midsommarutmaningen 2017 + #ReadingDouble readathon

Mias bokhörna tänker ha en midsommarutmaningen, där vi under tiden 22e - 25e juni ska läsa hur mycket vi hinner. Och det tänkte jag vara med på, mest för att jag behöver läsa i kapp ur min att läsa hög, och här kommer en bild av de böcker jag har tänkt läsa. 



Sen har jag det senaste även tittat på tvillingarna Maddie & Bee på youtube, deras kanal heter Heart full of books, och de ska i helgen närmare bestämt den mellan den 24e och 25e ha en readathon, #ReadingDouble readathon. Se deras video här (där jag tänker läsa de två nedersta böckerna i den readathonen).


I`m not so good in english, but I think I need to write some about this readathon, My TBR are two swedish books about true crime, ( they are both written of the same authors).


måndag 19 juni 2017

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Text och bild från Bokus sida.

Elena Ferrantes romaner hade jag hört talas om länge, men har egentligen inte haft någon stor tanke på att läsa dem, men nu har jag gjort det, och det berodde mest på att Lundströms bokradio har haft en bokcirkel om de tre första delarna, men jag kan säga att egentligen fastna berättelsen inte riktigt i mitt huvud fast jag gillar ändå att läsa om Elena och hennes liv, Lila förstår jag mig inte riktigt på och därför har jag svårare att fastna för hennes berättelse. Men jag kommer antagligen läsa nästa del i alla fall för att höra vad de i bokcirkeln säger om den boken.

Denna bok får även platsa in på kaosutmaningen som en bok från ett land i Europa och i Sommarbingon med att vara en bok som utspelar sig på en plats jag vill besöka.


söndag 18 juni 2017

Stormiga känslor - novellsamling av tio unga tjejer

Tjejen som ska sätta playerkillen på plats – men själv blir bränd, den fattiga tjänsteflickan som drömmer om ett liv utanför slottets murar, barn med övernaturliga krafter och sorgen som ljuder som en mollton i familjen där ett av barnen inte vill leva längre – det är bara några av de ämnen som novellerna i Stormiga känslor kastar in läsaren i. 

Fantasy, samtidsrealism, historisk spänning – oavsett genre går känslan av utanförskap som en skör röd tråd genom de tio novellerna i Bonnier Carlsens och Berättarministeriets novellantologi Stormiga känslor. Samtliga författare är tonåringar som är bosatta eller går i skolan i Berättarministeriets upptagningsområden kring Järva, Hagsätra och Södertälje. Novellerna ger en unik inblick i vad tonåringar idag tänker på och berörs av. Förhoppningsvis ser här några av morgondagens stora författare dagens ljus.

Medverkar gör: Minahil Ahmad, Karin Emanuelsson, Fanny Engström, Julia Gebing, Vilma Grönwall, Idil Warsame, Jennie Ljungcrantz, Nora Ninche, Emma Voittinen och Josefine Wennergren. 
Bild och text från Bonnier Carlsen förlags sida. Jag tackar dem även för att jag har fått boken som recesnionsexemplar.

Detta gav mersmak av alla författarna av dessa noveller, har aldrig läst så många bra noveller från samma novellsamling tidigare. Verkligen ämnen som berör och välskrivna.

Denna novellsamling kommer jag även använda av i kaosutmaning 2017 som jag är med i, som en bok som berör ett ämne jag brinner för. För novellerna skildrar utsatthet, mobbning, barn som far illa, mental ohälsa och feminism, ämnen som berör mig mycket.

Jag avslutar denna recension med ett citat från Vilma Grönwall, 18 år,  "Gillar att läsa på fritiden och läser nog för mycket, men vad ska man göra åt en bokmal?"

lördag 17 juni 2017

Helgfrågan vecka 24


 I Mias bokhörnas helgfråga denna helgen skriver hon så här

Jag har sett att många läser Året bok 2017. 
Har ni läst någon av böckerna? 
Bonusfråga: Gillar ni lästutmaningar? OM JA.

Jag har inte jättekoll ens på vilka böcker som är nominerade till Årets bok 2017, men jag tog reda på det, och jag har inte läst någon utav dem än. Men har Störst av allt i att-läsa-högen. Och de som jag skulle kunna tänka mig att läsa är Törst, Flickorna och Ett litet liv. 

Läsutmaningar brukar jag gilla, och just Mias midsommarutmaning tror jag att jag ska vara med i, speciellt att jag när flera läser tillsammans brukar jag få läst mer än i vanliga fall och det skulle verkligen behövas nu, har många både recensionsex och biblioteksböcker som behöver läsas, och en kommande hög över vad jag ska läsa kommer snart på bloggen.




fredag 16 juni 2017

Pågående läsning # 61


Det här börjar verkligen bli tråkigt nu, hur länge har inte de böckerna på bilden ovan varit de två jag håller på att läsa? De får hänga med den här veckan också för även om jag har läst (inte så mycket som jag skulle vilja ) så har jag inte läst dem.
Se bara förra inlägget för vad jag har läst i stället.
Och så håller jag på med read a longen om War & Peace ( Fred & krig) som jag är med i, se här vad jag skrev om det för några veckor sen.
Sen så har jag även boken The Expatriates av Janicey K Lee på gång. Hoppa på att få läst en hel del ur dessa böcker i veckan som kommer.

Idag är allt av Nicola Yoon

Nicola Yoon, författare till fenomenala Ingenting och allting, kommer nu med en ny roman, den hjärtskärande historien om Natasha och Daniel - två tonåringar med helt skilda problem som av en slump möts på en gata i New York. 

Natasha: Jag tror på vetenskapen, på fakta. Inte på ödet eller på drömmar som ändå aldrig kommer att slå in. Jag är garanterat inte en tjej som träffar en söt kille på en New York-gata och blir kär i honom. Särskilt inte när jag och min familj bara har tolv timmar kvar i landet innan vi blir utvisade till Jamaica. Min historia handlar inte om att bli kär.  
Daniel: Jag har alltid varit den skötsamma sonen, den duktiga studenten som alltid lever upp till mina föräldrars förväntningar. Aldrig poeten. Eller drömmaren. Men när jag ser henne glömmer jag allt annat. Något med Natasha får mig att tro att ödet har fantastiska planer för oss två. 
Universum: Varje sekund av våra liv för oss fram till en särskild stund. Miljoner framtider ligger framför oss. Vilken av dem ska bli sann? 

Idag är allt är en roman om att aldrig riktigt duga för sina föräldrar, om att veta att man inte får stanna i landet man är född i - men också om kärlek som uppstår när man minst anar det och om hur varje litet val kan få stora konsekvenser. 
Denna bok har jag fått som recensionsex av Bonnier Carlsen förlag, så jag tackar dem så mycket för det.

För något månad sen läste jag författarens första bok Ingenting och allting och gillade den jättemycket. Denna dock var inte lika bra, jag fastnade inte lika mycket för varken handlingen eller personerna. Men den var inte dålig utan mera i jämförelse inte lika bra. Däremot gillar jag att läsa om de rasistiska tankarna som finns, inte hos amerikaner utan hos i detta fall koreanska amerikaner som är första invandrare, mot i detta fall afromamerikaner. Det inte lätt att få bort motsättningar bland mänskligheten då dessa motsättningar visar sig överallt. Varför inte vissa samförstånd mot varandra för de har samma bakgrund, invandrare som nu är amerikaner.
Sen som i förra boken kan man ju tycka att instaloven är lite väl för mycket, här är det ju under en dag de faller för varandra. Men denna avslutas bättre angående kärlekstemat i alla fall. 

Denna bok kommer även ingå i sommarbingon 2017, som en bok med gult omslag. För detta omslag är verkligen gult, och jag gillar Stina Wirséns bilder, verkligen ett omslag jag gillar. Sen kan jag tycka att det verkligen är synd att man inte kan översätta titeln till att bli lika poetiskt som det låter på engelska "The sun is aslo a star".

torsdag 15 juni 2017

Hett i hyllan vecka 24

På torsdagar på bloggen bokföring enligt Monika finns en inläggsserie som heter Hett i hyllan som Monika skriver så här om:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka tänkte jag ta upp en bok som jag köpt på Myrorna under förra året då det var bokrea, de hade halva priset på sina böcker, så det blev extra billigt. Men tyvärr så verkar inte priset gjort att jag har läst den här boken ännu. Och det är konstigt för det är en sådan där bok jag gillar att läsa. Läser många böcker som baseras på sanna historier och just denna händelse har fascinerat mig och jag har tänkt att läsa denna bok innan jag ens köpte den. Boken är...


Madeleine
Fortfarande försvunnen, ännu saknad

Den tredje maj 2007 försvann Madeleine McCann från ett hotellrum på badorten Praia da Luz vid den populära portugisiska Algarvekusten.
Vad händer när den värsta sortens mardröm blir sann, när ens barn försvinner spårlöst och inte kommer tillrätta? Kate McCann berättar sin historia om vad som hände kvällen när Madeleine försvann och de förtvivlade åren efteråt. Det är en berättelse som inte lämnar någon oberörd.

I maj 2013 är det sex år sedan Madeleine McCann försvann. Men sökandet fortsätter och så länge hennes döda kropp ännu inte hittas lever hoppet om att hon ska återfinnas, någonstans, vid liv. 

onsdag 14 juni 2017

En tävling på bloggen Mina skrivna ord

Bloggen Mina skrivna ord firar 9 års jubileum i morgon, och Robert har ju i år gett ut sin första roman Skam och den lottar han ut som födelsedagsfriande. Jag tror det är en bok jag skulle gilla, det är en deckare som baseras på en sann berättelse. Det går att läsa om tävlingen på Roberts blogg här.


tisdag 13 juni 2017

Tematrio - katastrofer

I veckans tematrio efterfrågar Lyrans noblesser katastrofer, i litteratur, film, pga att hon och dottern har sett filmen Titanic (fast det är intressant med Titanic katastrofen har jag inte sett just den filmatiseringen), har sett en hel del filmer som handlar om katastrofer, men en del är inte sanna utan fiktiva. Men denna trio kommer jag välja tre böcker men det finns filmer om dem också, men jag har inte sett några.                                                                


  1.  Först ut är Tsunamin som skedde i Thailand 2004 där jag har läst Malin Sävstam När livet stannar: en berättelse om överlevnad och Klockan 10:31 på morgonen i Khao Lak av Eva Lena Swanberg och Pigge Werkelin.
  2. Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safer Foer, är en fiktiv berättelse om en pojke som förlorat sin far i 9 11 terrorattacken. En bra fiktiv bok, men jag skulle vilja läsa mer böcker som skildrar katastrofen, fast har inte gjort det.
  3. Sista blir en bok som skildrar ett mord, för vilken katastrof är det inte att förlora sina barn (Knivmordet i Arboga utfört av en svartsjuk tysk kvinna). Varför gråter inte Emma? av Magnus Wennerholm och Emma Jangestig. 

måndag 12 juni 2017

Bakom din rygg av Sofie Sarenbrant

Allt förändras när Angelina börjar jobba på Salong De Luca, Östermalms hetaste frisörsalong. Ägaren Stefano har bara ögon för henne och ser inte längre åt sin kollega Jenny. Driven av svartsjuka bestämmer sig Jenny för att ta reda på vem som döljer sig bakom Angelinas perfekta fasad.

Samtidigt hittas en av salongens kunder mördad, och det dröjer inte länge förrän ytterligare ett dödsfall sker. Under den välpolerade ytan utvecklas ett farligt psykologiskt spel som hotar att ödelägga liv. Misstankarna växer sig allt starkare, men sanningen avslöjas inte förrän det är alldeles för sent.

Bakom din rygg är den första fristående delen i en nervkittlande spänningstrilogi. Det är en klaustrofobisk skildring av svek, begär och lögner. Vad är du beredd att göra om du riskerar att förlora allt?

Text och bild från Bokus sida.
Denna bok fick jag som recensions exemplar från Bookmark förlag så jag tackar dem för boken.

Jag har nästan läst alla böcker av Sofie från början med Vecka 36, och verkligen gillat dem, denna dock är den sämsta bok jag har läst av dem alla. Och det beror inte på att den är dålig, utan det beror mer på att den skiljer sig från hennes övriga böcker. Jag gillar ingen av karaktärerna och får inte det där behovet att fortsätta läsa för att få reda på vad som händer. Fast ändå när jag väl läser den kan jag läsa rätt långa stycken sammanlagt för texten och tiden bra flyger fram. Sen gillar jag att det utspelar sig runt en frisörsalong för de rika, det är inte för vem som helst att uppleva den miljön. Fast jag kommer ändå att läsa fortsättningen när den kommer, för jag vill ju veta vad som händer, Det är tänkt att bli en trilogi om Salong De Luca.

Jag kommer att kryssa av en sommarbingo ruta med den här; En bok som skildrar en värld som skiljer sig från min.

söndag 11 juni 2017

The unbecoming of Mara Dyer av Michelle Hodkin



Mara Dyer doesn't know if she is crazy or haunted--all she knows is that everyone around her is dying in this suspenseful and "strong, inventive tale" (Kirkus Reviews).
Mara Dyer doesn't think life can get any stranger than waking up in a hospital with no memory of how she got there.
It can.
She believes there must be more to the accident she can't remember that killed her friends and left her mysteriously unharmed.
There is.
She doesn't believe that after everything she's been through, she can fall in love.
She's wrong.
After Mara survives the traumatizing accident at the old asylum, it makes sense that she has issues. She lost her best friend, her boyfriend, and her boyfriend's sister, and as if that weren't enough to cope with, her family moves to a new state in order to give her a fresh start. But that fresh start is quickly filled with hallucinations--or are they premonitions?--and then corpses, and the boundary between reality and nightmare is wavering. At school, there's Noah, a devastatingly handsome charmer who seems determined to help Mara piece together what's real, what's imagined--and what's very, very dangerous.
This fast-paced psychological--or is it paranormal?--thriller will leave you breathless for its sequel, The Evolution of Mara Dyer.
Text och bild hämtad från Adlbris sida.
Den här boken har jag velat läsa länge, men den blev stående i hyllan, men nu så har jag läst den. Och den var verkligen något att vänta på, den var inte alls som jag hade tänkt. (Kan också bero på att jag inte hade läst baksidan eller handlingen som står här ovanför utan mest hört talas lite om handlingen, så jag var oförberedd på vad som skulle hända, men det gjorde att jag tyckte boken var väldigt spännande). Sen kunde vissa händelser fått varit lite mera utförligare än det var, hängde inte riktigt med i alla händelser. Och en del händelser blev inte förklarade (och om jag skulle skriva vad skulle jag tyvärr spoilra här). Nu är jag i alla fall väldigt nyfiken på vad som händer i de två andra delarna.
Denna bok kommer att få ingå i Kaosutmaningen 2017 och i Sommarbingo 2017 som en hyllvärmare.

lördag 10 juni 2017

Bokbloggsjerka 9-12 juni

Denna gång i bokbloggsjerkan funderar Annika över

Vilket är ditt tidigaste och/eller starkaste minne av böckernas underbara värld?

Denna fråga är faktiskt lite svår att svara på, för vilken är det tidigaste minnet, och jag har flera starka minnen sen jag var liten gällande böcker, för jag har ända sen jag lärde mig att läsa läst mycket och ofta.
Ett tidigt minne är att mamma började läsa Kulla-Gulla serien för mig, men när vi hade kommit halvägs eller så tyckte jag att det gick långsamt att vänta på att mamma skulle ha tid att läsa högt, så jag började läsa dem själv för jag verkligen ville veta vad som skulle hända. (och jag minns även att dessa böcker läste jag om och om igen.
Ett annat starkt minne är att jag bodde på vårt bibliotek (faktiskt en byggnad med bara barn och ungdomslitteratur), och att jag lånade massor av böcker därifrån, när jag inte läste dem på plats eller satt och lyssnade på tex Tintin som LP uppläsningar på biblioteket.
Skulle kunna berätta hur mycket som helst angående böcker och tidiga och starka minnen, men jag tror detta får räcka. (Förutom lite favoritböcker som tex Kitty böcker, fem böcker, Lotta böcker, Anne på Grönkulla (+Emily of New Moon) och en hel del böcker som handlade om hästar och hundar.)

fredag 9 juni 2017

Pågående läsning # 60

Händer inte så mycket på läsfronten, eller det gör det egentligen, det är bara det att de böcker jag läser är samma böcker varje fredag.
Fast från förra fredagen har jag läst ut 2 böcker. Så det händer något men det syns inte på dessa inlägg. Det börjar bli dags att försöka läsa ut de här, så att det även går att visa på ändring i dessa inlägg. Krig och fred är dock en read-a-long som håller på både juni och juli så den kommer att finnas med i flera inlägg framöver. De jag räknar med att läsa ut först är Bakom din rygg och Kungarnas Krig. Sen får vi se vad som händer med läsplaneringen under veckan som kommer.

Helgfrågan v 23

Mias bokhörna funderar i veckans helgfråga om:

Vad tycker du om överraskningsexemplar?
Bonusfråga: Vilken är din bästa sommarlåt?

Det är alltid kul att få böcker, så det är kul att det dyker upp sådana i brevlådan då och då. Och jag försöker läsa dem också, fast de kommer på tredje plats efter de recensionsexemplar jag har bett om och biblioteksböcker. 

Sommarlåt, min ungdom bestod av Sommartider av Gyllene tider, så det är nog den som symboliserar sommar för mig mest, sen finns det ju fler sommarlåtar jag gillar att lyssna på.


torsdag 8 juni 2017

Hett i hyllan vecka 23

Bloggen bokföring enligt Monika vill att vi ska visa våra hyllvärmare och hon skriver så här på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag tänkte jag fortsätta på de böcker jag köpte på bokrean 2016 och ännu inte har läst, denna bok är med i utmaningen 3 x 3 som jag försöker göra i år. Nu är det dags att läsa den...


Alice i Zombielandet. Hon kommer inte att ge sig förrän varenda zombie ligger i sin grav. För alltid.
Om någon hade berättat för Alice Bell att hennes liv skulle vändas upp och ner från ett ögonblick till ett annat, skulle hon ha brustit ut i skratt. Från lyckligt till tragiskt, från oskuldsfullt till förstört. Nej, aldrig. Men det var det som hände. Ett hjärtslag. En blinkning, ett andetag, en sekund - och allt hon kände till och älskade var borta.

Hennes pappa hade haft rätt. Monstren fanns på riktigt.

För att hämnas sin familj måste Alice lära sig att slåss mot de odöda. Och för att överleva måste hon sätta sin tillit till den farligaste av alla farliga killar, Cole Holland. Men Cole har sina egna hemligheter, och om Alice inte är försiktig kan de visa sig vara farligare än zombierna.

---

Berättelsen om Underlandet

Jag önskar att jag kunde gå tillbaka i tiden och
göra tusen saker annorlunda.

Jag skulle säga ”nej” till min syster.

Jag skulle inte be mamma att
prata med pappa.

Jag skulle stänga munnen och svälja
de förhatliga orden.

Jag skulle krama min syster,
min mamma och min pappa en sista gång.

Jag skulle säga att jag älskar dem.

Jag önskar … Ja, jag önskar.

onsdag 7 juni 2017

Ett land långt bort av Daniel Manson

Isabel är bara 14 år när hon tvingas ge sig av från sitt barndomshem i sockerrörsplantagen någonstans i Sydamerika för att söka lycka i den stora staden. Arbete och pengar att skicka hem hägrar och Isabel vill inget heller än att ge sig av efter sin älskade äldre bror Isaias. Men kåkstaden Isabel når visar sig vara långt mycket större och hårdare än hon någonsin kunnat ana och önskan att hitta Isaias växer till en besatthet.
Isabel är uppvuxen i en värld där jorden och regnet styr människornas liv men i det urbana ghettomyllret är de traditionella livsvillkor hon känner satta ur spel och en ung flickas liv inte mycket värt.
Berättelse om Isabels kamp bildar en universell roman om familjeband, om en systers kärlek till sin bror och om längtan, överlevnad och rent mod.

Mina tankar om boken är att detta är en bra skildring av de fattigas liv i Sydamerika som ger sig av till de större städerna och hamnar i kåksäder där livet inte är så mycket bättre än det de har lämnat, där många hamnar i dåligt sällskap, blir kriminella och allt bara går dåligt för. Men sen finns de de som kämpar sig till en bättre tillvaro, och det är precis som Isabel och hennes kusin lyckats med. Det är även en fin skildring av kärleken, och då även till en älskad storebror där Isabel gör allt för att försöka hitta honom, och medans hon gör det råkar även illa ut. Tycker om ni är intresserade av att veta hur det går för syskonen så läs boken.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen 2017 som en bok som utspelar sig i Amerika och även i Sommarbingo 2017 då den är en bok som handlar om en familj eller en släkt.

tisdag 6 juni 2017

Kulturkollos veckoutmaning- kulturella presentips


Denna vecka på kulturkollo handlar det om :Den här veckan pratar vi kalas och fest hela veckan och vi behöver hjälp med presenttips. Välj själv om ditt tips är till en nybakad student, till en konfirmand, till ett brudpar eller ett födelsedagsbarn. Eller varför inte en passande gåva till skilsmässofesten Viktoria skrev om igår? Har du många tips att dela med dig av så ge ett tips till varje! Det ska vara ett kulturellt presenttips – en bok, en film eller kanske en kulturupplevelse.

Presentips det handlar ju om vad den mottagande personens intresse, för visst kan man hitta kulturella presenter till en konfirmand, student, födelsedagsbarn, eller ett brudpar. Jag utgår från vad mina närmsta gillar och har fått.

Ena sonen konfirmerades nyligen och han fick andaktsbok och en bok med böner i. Men om man ska bortse från det kristna temat så skulle han kanske ha gillat att få hela bokserien om En liftares guide till galaxen, han har läst de två första här under våren. (Lånat av en kompis).

Den äldste sonen tog studenten förra året. Och han har jag funderat på att köpa till (men ännu inte gett honom) samlingen Sherlock Holmes adventure ( den där Barnes & Nobels samlingsvolymen). Han har läst en hel del Sherlock Holmes.

Äldste sonen har även gillat att läsa klassiker och rätt klassiker skulle säkert också vara ett bra presentips ( I en fin upplaga för att starta upp en fin samling till biblioteket). Det skulle kanske även vara en idé till ett brudpar början på ett klassikerbibliotek. 

Alla dessa böcker skulle ju enkelt passa även till ett fodelsedagsbarn.

Filmer och kulturupplevelser skulle kunna gå som presenter det också men har dåligt med idër att bara plocka fram så där allmänt det beror ju på mottagaren. Men samlingsboxar med Harry Potter, Indiana Jones, Pirates of Carribean, Star Wars eller klassiker, utifrån mottagarens intresse.
Kulturupplevelser är ännu svårare utan att ha en specifik mottagare.

måndag 5 juni 2017

Vi är en av Sarah Crossan

Sextonåriga Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar, förenade vid höften. De delar bokstavligt talat allt. De är två individer med egna känslor, rädslor och hemligheter, men ändå en. När familjen inte längre har råd med privatundervisning måste tvillingarna för första gången börja i en vanlig skola. Hierarkierna är stenhårda och korridorerna fyllda av nyfikna blickar, elaka viskningar och rykten. Men för första gången kan de skaffa riktiga vänner, och kanske till och med snudda vid något som tidigare varit otänkbart - den stora kärleken. Men så tvingas Grace erkänna att hon inte mår bra och plötsligt står tvillingarna inför ett omöjligt val. 

Vi är en är en berättelse om identitet och systerskap, framförd i en unik berättarstil som gjort Sarah Crossan uppmärksammad världen över. Text och bild från Adlibris sida.

Denna bok är skriven i versform, och det är jag inte van med att läsa, men det var inga problem med det, det löper på lika bra som en helt vanlig skriven roman, men det går så mycket snabbare att läsa dock. Denna bok på över 400 sidor tar ca tre timmar att läsa för mig. Kan ju hända att det beror på att historien drabbar mig med och jag vill fortsätta läsa för att se vad som händer.

Denna bok kan platsa in i kaosutmaningen för det är en bok som vunnit pris, 2016 fick den The Carnegie Medal in Literature är en brittisk utmärkelse som tilldelas den bästa boken skriven för barn och unga vuxna läsare.