torsdag 1 juni 2017

Olikhetsutmaningen - svart och vitt

Denna torsdag på bloggen enligt O ska vi använda oss av motsatsparet svart - vitt i olikhetsutmanigen, pga det är snart studenttider och stundentmössan är just vit och svart.

Precis som andra som har svarat på olikhetsutmaningen så tänker jag när jag hör ordet svart just på mörkhyade människor, och då just boken Niceville av Kathryn Stockett som handlar om 60-talets USA och just de "svartas" kamp för att få ett lika värde. (och även en kvinnokamp-historia) Boken är även filmatiserad.

Oförglömlig roman om tre starka kvinnor i sextiotalets Södern

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.

Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga - en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

Den vita färgen finns på änglars vingar, men i den bok jag tänker på är kanske inte änglarnas tankar och handlingar vita dock, Jag tänker på boken Änglafall av Susan Ee.


Sex veckor har gått sedan undergångens änglar nedsteg för att utplåna den moderna världen som vi känner den. Brutala gatugäng regerar på dagarna, rädsla och vidskepelse styr på nätterna. När krigaränglar för bort en hjälplös liten flicka tänker Penryn, hennes sjuttonåriga syster, göra allt för att få henne tillbaka. Allt, inklusive att slå sig ihop med Raffe, en skadad fiendeängel.
Penryn och Raffe reser genom ett mörkt och förvridet Norra Kalifornien mot änglarnas högborg i San Francisco, där Penryn kommer att riskera allt för att rädda sin syster, och där Raffe måste förlita sig på sina största fienders nåd för att ha en chans att bli hel igen.

5 kommentarer:

  1. Niceville är en intressant bok. Det är inte ofta kvinnor ur arbetarklassen för göra sin röst hörd. I alla fall inte från södra USA.

    SvaraRadera
  2. Niceville är fin! Borde vara dags för en ny bok snart. Eller har jag missat något?

    SvaraRadera