måndag 18 maj 2020

De två tornen (Ringarnas herre #2) av J R R Tolkien

De två tornen


"En ring att styra dem, en ring att se dem,
en ring att fånga dem och till mörkret ge dem,
i Mordor, i skuggornas land"

Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ringen som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar. Tillsammans med följerslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor. Annars kan ondskan snart komma att härska över Midgård.

Merry och Pippin blir tillfångatagna av orker, men lyckas fly in i Fangornskogen där de träffar enten Trädskägge. Aragorn, Gimli och Legolas får snart kontakt med Rohans ryttareoch rider med dem mot Sarumans ointagliga torn Orthanc.

Frodo och Sam har flytt från tumultet och stöter på Gollum. De lyckas nästan övervinna hans fiendskap och han hjälper dem att hitta en hemlig ingång till Mordor. Men den vaktas av den vederstyggliga jättespindeln Lockan.

De två tornen är andra delen av Ringarnas herre, som nyöversattes 2004-2005 av Erik Andersson och Lotta Olsson.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Under april och maj månad har jag fortsätt läsa Tolkien för att jag är med i en The Lord of Readalong 2020. Jag läste den första gången för ca 35 år sen och vet att jag tyckte om den då. Valde denna gång att läsa den nya svenska översättningen, och jag tror jag tycke mindre om böckerna denna gången, för de känns bara som 3 or i betyg av 5 möjliga, och om de var det när jag var tonåring tror jag inte att jag hade valt att fortsätta och läsa alla delarna.

Sen orsaken som gör att jag tycker det inte är bara roligt att läsa den är att jag inte riktigt njuter av alla naturbeskrivningar eller att läsa om alla karaktärerna, sen är jag inte så intresserad av krigsscener.
Men jag gillar att läsa om Mery och Pippins fångeskap och flykt från Orkerna och när de är hos Enterna.
Sen slutar boken med en femstjärning scen då Frodo och Sam träffar jättespindeln.

Sen även om jag inte gillar Gollum som karaktär kan jag inte tänka på hur han är i filmerna, då jag på något sätt tycker han är lite gullig (till utseendet och ansiktsuttryck ibland). Bokexemplaret jag läste såg ut så här.
Gollum to star in his own Lord of the Rings gameDe två tornen (The Lord of the Rings, #2)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar