lördag 9 maj 2020

Dödssynden av Maria Grund


Dödssynden En fjortonårig flicka hittas död i ett vattenfyllt kalkbrott på en välbekant och samtidigt märkligt främmande ö utanför Sveriges ostkust. Handlederna är sönderskurna och ett grovt snöre är intrasslat i håret. På ena höften står talet »26« skrivet med blå märkpenna. Inga spår återfinns runt kalkbrottet. 
Dagen efter hittas en bokantikvarie brutalt knivmördad på andra sidan ön. Utöver knivhuggen i bröstet syns över strupen två sår – som ett kors. Flickans död avskrivs som självmord, medan kriminalkommissarie Sanna Berling tillsammans med sin nya kollega Eir Pedersen inleder utredningen om antikvarien. Men Sanna upptäcker ett oroväckande samband mellan det senare fallet och den fjortonåriga flickan. 
Snart blir det tydligt att det som inträffat bara är startskottet för en hel rad våldsamma mord. En kamp mot klockan inleds. En kamp i vilken sju barn visar sig ha nyckeln till den ohyggliga sanningen – och som blir långt mer personlig för Sanna än hon någonsin kunnat ana.
Bokomslag och beskrvining hämtad från Modernistas hemsida. Jag får även tacka förlaget för rec ex jag fick.

Detta var ett överraskningsrecensionsexemplar som dök upp i brevlådan, men den lät intressant och passade in för mig att läsa både i OWL, då jag behövde ett omslag med fåglar på (animal with a beak on the cover) och sen kunde den ingå i Kaosutmaningen som nr 18 - en debutbok utgiven 2020.

Sen är den mycket som en vanlig svensk deckare, utspelar sig på Gotland och poliserna har sina probem (nämn en deckare där utredarna är helt normala svenskar kärnfamilj, vovve och volvo), men fallet får mig ändå att falal för denna debut och jag gillar vad jag läser och ser famemot att få läsa mer om i allafall Sanna och Eri, två av poliserna. Även om jag tror att jag vet vem som är mödaren får jag ändå en aha-upplevelse i slutet av boken.


1 kommentar:

  1. Låter som en intressant bok. Fast titeln Dödssynden får mig givetvis att tänka på Harper Lees bok :)

    SvaraRadera