söndag 10 maj 2020

Min bokresa # 89 - (Några) bokfavoriter

Jag fortsätter på samma tema som från förra bokresan, fast denna gången gäller det Böcker som är favoriter. Jag har många så jag kna inte räkna med att nämna alla här, men här kommer dem som jag tänker på oftast då jag tänker på mina bokfavoriter.

Och som i förra veckan måste jag ju bara nämna trilogin av Suzanne Collins - The Hunger games. Sen såg jag en intressant reading vlog (OBS den innehåller spoilers) av Leena Norms av dessa böcker igår. Där många av hennes funderingar fick min hjärna att än en gång bara fundera över varför denna trilogi är en av min absoluta favoriter. En sak kan vara att även om den anonseras som för en ung (YA) publik så är den inte riktigt riktad bara till den publiken, bara se på de blurparna som finns på den:
En annan YA (ung vuxen) bokserie som jag håller högt upp i mitt hjärta som en favorit är Marissa Meyers The Lunarchronickle (Månkrönikan) som är en science fantasy retelling av sagorna Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Snövit. 
Har några av böckerna jag har recenserade på min blogg: Cress (bok 3) och Winter (bok 4).

Sen går vi ännu längre ner i åldrarna, detta visar på att man inte ska stirra sig blind på vilken ålderskategori en bok riktar sig till, de kan bli en favorit även hos vuxna.
Den serie det gäller riktar sig till 9-12 år, och är Jessica Twonsend böcker om Morrigan Crow - serien kallas Nevermoor, denna serie är inte avslutad än och jag ser framemot att få läsa resten av böckerna.
Den är även bättre än Rowlings Harry Potter böcker, där jag inte alls älskar böckerna förrän bok fyra (ev tre) medans med Morrigan Crow fanns kärleken där redan från första kapitlet.

Nu vidare till en vuxnare publik med två fantasy trilogier.
Winternight trilogy av Kathrine Arden och The broken earth trilogy av N K Jemisin.
Vad som skiljer dessa trilogier åt är att i den första så var sista delen den som riktigt vann mig över medans i den andra var första boken en stor 5a av 5 möjliga i betyg.
Se mina recensioner här The Bear and the nightingale (1a boken Arden), The girl in the tower (2 - Arden), The winter of the witch (3 - arden), The fifth season ( 1 - Jemisin), The obelisk gate ( 2 - Jemisin) och  The broken sky ( 3 - Jemisin).

Till slut får det bli en serie som inte tillhör fantasy genren och det är serien De sju systrarna av Lucinda Riley, även om jag inte är den som gillar historiska romaner egentligen men det som gör att jag älskar dem är att det är en nutida historia som nystas upp tillsammans med en historisk historia.
Böckerna jag har hunnit läsa i denna serie är De sju systrarna, Stormsystern, Skuggsystern och Pärlsystern.
Pärlsystern : Ceces berättelse
Det var ett utdrag av mina favoriter, kanske kommer en till bokresa om detta i framtiden.

Skulle vara intressant att höra era tankar om detta ämne lämna gärna en länk eller kommentar i kommentarerna.

1 kommentar:

  1. Månkrönikan är ju också riktigt bra, men jag tog med några andra böcker. Rileys böcker är på papperet perfekta för mig och snart ska jag läsa den första. Här är mina favoriter: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2020/05/min-bokresa-89-bokfavoriter.html

    SvaraRadera