söndag 23 april 2017

Barnboksfemman vecka 16

Carola på Barnboksbloggen har ett tag haft Barnbokfemman, men jag har aldrig känt att jag har velat vara med och lista några barnböcker, även om barnböcker intresserar mig, men läser inte så mycket barnböcker just nu, barnen har blivit för stora för att vilja bli lästa för. Men ibland slinker det med en och annan bland annat jag läser. Läser dock en hel del ungdomsböcker och unga vuxna böcker.
Så här skriver Carola om Barnboksfemman: (och jag kände att det temat ville jag gärna tipsa om)

Barnboksfemman fungerar så att jag varje vecka presenterar ett tema , t ex sorg eller kärlek, och sedan är tanken att du ska skriva om fem barn- eller ungdomsböcker som du förknippar med detta tema. Skriv så lite eller mycket du vill om varje bok (men självklart är det alltid intressant att få läsa någon liten motivering till varför du valde just dessa titlar). Skulle du inte komma på precis fem titlar får du såklart skriva de du kommer på.
I denna barnboksfemma är temat nostalgi, så därför skulle jag vilja att ni tipsar om barn- eller ungdomsböcker som du minns från din egen barndom och som du önskar att en ny generation barn skulle få läsa och uppleva. 

  1. Elsa Beskows bilderböcker, gillad jag när jag var liten, dock har inte mina söner varit så förtjusta i dem. Här är nästan allt favoriter men ex Solägget och Puttes äventyr i Bläbärskogen var mina klara favoriter. 
  2. Systrarna P av Lars Nicklasson, handlar om två tvillingsystrar som hittar på bus och hamnar på äventyrliga utflykter etc. Riktar sig till barn i 5-10 år (att sätta åldersgräns är svårt, men systrarna är i åldern 6-9 år tror jag i böckerna).
  3. Kulla Gulla, de minns jag mest att för att det var jag gick från uppläst för mig till att läsa själv, för jag ville inte vänta utan behövde veta vad som hände. En fin berättelse om en flickas uppväxt både i tid men även från att vara fattig till att vara rik.
  4. L M Montgomerys böcker om Anne på Grönkulla och även om Emily, som faktiskt jag tyckte bättre om.
  5. Maria Gripes böcker, början till fantasy och mystiska berättelser för mig pga jag läste Agnes Cecilia, en sällsamhistoria, Tordyveln flyger i skymningen och Skuggserien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar