lördag 15 april 2017

Monster i garderoben av Johan Hilton

Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates
Alfred Hitchcocks ­ film Psycho skrämde slag på 1960-talets biobesökare och har med tiden blivit århundradets mest berömda skräck­film. För Anthony Perkins, som spelade huvudrollen som mördaren Norman Bates, gick det inte lika bra. I en tid då det offentliga USA såg förrädare överallt, och där många homosexuella sparkades från statsförvaltningen, blev den mammabundne och misstänkt fjollige Norman Bates en ödesdiger ­figur att förknippas med. Rollen blev en dödsstöt för Anthony Perkins karriär.

Monster i garderoben är en inkännande biografi­ och en lekfull analys av en skräck­film och dess samtid. Framför allt är det en uppfordrande skildring av hur populärkulturen använder sexuella minoriteter som underhållning och skrämseleffekt – något som kastar hotfulla skuggor ända in i vår tid.

Innehållstexten hämtad från Natur och Kultus sida.

Denna bok hade jag sett på biblioteket någon gång, och efter att ha sett TV-serien Bates motel och för många år sen även ha sett Pshyco blev jag intresserad av att läsa den. Och det är en hemsk skildring av hur homosexuella sågs och behandlades på under -50, - 60 och - 70 talet, visst är de bara lite mer accepterade nu än då, homofobin finns kvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar