torsdag 6 april 2017

Hett i hyllan v 14


Då var det torsdag igen och bloggen Bokföring enligt Monika har sitt hett i hyllan, så här skriver hon;

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Mitt val denna vecka blir den bok jag har tänkt att läsa som hyllvärmare i april, som jag har haft i hyllan i så många år så jag har inte ens en aning om när den kom dit, däremot har jag länge velat läsa den.

Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad. Nina studerade i Warszawagettot, hon blev kär, hon gick på fester. Och hon tog studenten, förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.

Detta är i korthet ramberättelsen i denna gripande och spännande överlevnadshistoria. När Ninas familj och släktingar flyttar in i gettot lever de alla tillsammans: Nina, hennes föräldrar, hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder, tre kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut finns endast Nina och hennes bror, Rudek, i livet. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.
Lena filmade en fem timmar lång intervju med Nina, så här och var är det Nina som med egna ord berättar i boken. Ninas resa är inte bara en bok utan även två filmversioner, en biografversion och en för SVT.

5 kommentarer:

 1. Den är superbra, jag lyssnade på den.

  SvaraRadera
 2. Den finns oläst i min bokhylla också.

  SvaraRadera
 3. Den har jag läst och tyckte väldigt mycket om den!

  SvaraRadera
 4. Den där har jag tänkt läsa ett tag nu.

  SvaraRadera
 5. Känner lite att jag har läst tillräckligt om just den perioden.

  SvaraRadera