söndag 8 oktober 2017

Av skuggor märkt av Marianne Cedervall

Efter att hennes sjuke man gått bort ser Anki Karlsson fram emot att börja ett nytt liv. Äntligen ska hon ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon lämnar Stockholm, köper två islandshästar och flyttar till den lilla gotländska socknen Mullvalds. Där ska hon rida ut i den vackra naturen och njuta av ett behagligt pensionärsliv.
Men hon hinner knappt packa upp förrän bilden av idyllen spricker. Någon vandaliserar kyrkan och altarduken lämnas blodig. Kort därpå ligger en främmande häst förgiftad i Ankis stall. När dessutom ett likfynd hittas i hennes trädgård kastas misstankarna mot henne. Tillsammans med den pensionerade och till en början inte så välvillige kommissarien Tryggve gör Anki allt för att ta reda på vem det är som stör friden i Mullvalds.

Av skuggor märkt är den första delen i Marianne Cedervalls deckarserie om Anki Karlsson.

MARIANNE CEDERVALL är född 1949 på Gotland. Hon växte upp i Stockholm, men bor idag halvårsvis i Västerås och i sitt kapell i gotländska Ala. Hon debuterade 2009 med romanen Svinhugg, den första i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Debuten följdes upp med fyra titlar (Svartvintern, 2010, Spinnsidan, 2011, Stormsvala, 2013 och Solsvärta, 2014) och totalt har böckerna om Mirjam och Hervor sålt i 190 000 exemplar.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Detta är verkligen än mysdeckare även om detta är mer deckargåta än Cedervalls tidigare, minns inte så bra med böckerna om Mirjam och Hervor innehåller väl inga egentliga mord, utan andra kriminella handlingar, eller är mitt minne hur dåligt som helst, men i den här förekommer det mord och mordgåtan tycker jag om, det är inte det vanliga.
Boken påminner mig lite om Morden i Midsommer, ett litet gäng människor som har mycket kontakt men ändå hemligheter för varandra där det sker flera mord med när man får reda på det har en väldigt klurigt men helt förstårbar orsak. Sen fick jag associationer till Christies Miss Marple med Cedervalls nya karaktär, Anki Karlsson. (det är även en hänvisning till henne i boken i samband när de dricker te och äter skorpor).
Får också höstkänsla av den, den utspelar sig i slutet av september och i början av oktober som det precis är när jag läser den. Och att den handlar om hästar och mycket ridturer ute i naturen, som också får mig att tänka på hösten då Hubertsjakt brukar ske (tror jag, något gammalt minne från min ungdom när jag läste en hel del hästböcker). Detta är en hästbok för vuxna (där mord ingår).
Jag kommer definitivt att fortsätta läsa denna serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar