tisdag 10 oktober 2017

Kulturkollo - veckoutmaningen - rymden


Veckans kulturkollos utmaning handlar om rymden och det måste jag bar vara med och svara något om, för rymden har ända sen jag var liten intresserat mig.

 Hur ser ditt förhållande till rymden ut och vilket är ditt bästa rymdäventyr? Har du kanske en favoritfilm eller en bok som fått dig att betrakta stjärnorna på ett nytt sätt. Kanske är det en tavla eller ett stycke musik. Kanske bryr du dig inte det minsta lilla om det som finns eller inte finns där ute. Berätta!

Som jag började inlägget har rymden alltid intresserat mig som barn läste jag gärna faktaböcker om rymden och även fiktion tex Tintin månen tur och retur och Vernes Från jorden till månen.
Har och läser en hel del Science Fiction senaste är Ensam på Mars av Andy Weir en klar favorit.
Annars har jag det senaste tittat en hel del på Star Trek serierna (både originalet som är från innan jag är född 1966-1969) till den nyare Voyager (1995-2001) som jag har sett tidigare. Som tur just nu har Netflix både de gamla och de nyaste serierna även den som är i från i år till och med, Star Trek Discovery.
Jag gillar dem bättre än Star Wars, även om jag gillar även den film franchisen.
Sen har jag heller sett än läst genren Sci-Fi7 kommentarer:

 1. Du har som jag sett mer om rymden än läst om den. Har du sett nyaste Star Trek?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte än, jag håller nu på att se tidigare serier som jag inte har sett ( men tänkte kanske ska kolla något avsnitt, de hör ju ihop löst och ibland sker det ju hänvisningar till äldre handlingar i något avsnitt).

   Radera
 2. Det finns ju en uppenbar "filmiskhet" med rymdbilder som böcker kanske lite missar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara så, att det därför är mer spännande att se än läsa, fast jag har ju läst och gillat flera inom kategorin

   Radera
 3. För att göra det extra häftigt kan man i en del rymdfilmer höra explosionen när en främmande farkost exploderar. I verkligheten kan ljud inte fortplantas i rymden, men vad bryr sig väl Hollywood om det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför bry sig om fysiska lagar när man kan göra häftiga specialeffekter.

   Radera
 4. Jag föredrar också Star Trek framför Star Wars, har aldrig riktigt förstått grejen med SW (jag gillade originalfilmerna i all sin enkelhet, de senare är jag inte så förtjust i, de allra senaste har jag inte ens sett även om jag förstått att de ska vara lite bättre igen). När det gäller Star Trek så har jag bara sett ett avsnitt av senaste serien, Discovery, men det kändes helt klart lovande.

  SvaraRadera