tisdag 3 oktober 2017

Brotten som skakade Sverige av Martin Borg

Vem är det egentligen som begår allvarliga brott? Hur kommer det sig att människor genomför de mest våldsamma och omoraliska handlingar utan hänsyn till konsekvenserna?
Brotten som skakade Sverige beskrivs femton uppmärksammade svenska brott från 1950 till 2010. Det handlar om förskingringar, mord, rån, stölder, utpressningar och bedrägerier. Brott som alla har varit mycket omskrivna och omtalade. Detaljerna kring dem är ofta fruktansvärda men miljöer och företeelser kring brotten är vardagliga, vilket gör dem extra obehagliga.
Platser som Hurva, Malexander och Knutby har för alltid etsats sig fast i våra medvetanden. En försvunnen flicka som hittas mördad i en plastsäck får oss att känna avsky och samma känsla infinner sig när en ung man förgiftar dementa och hjälplösa åldringar. Varför? I Brotten som skakade Sverige försöker Martin Borg förklara de bakomliggande faktorerna samtidigt som han återger själva händelseförloppen där såväl brott som huvudpersoner sätts in i ett större sammanhang.
Bokomslag och beskrivning av boken kommer från Historiska Medias hemsida, jag tackar dem även för detta recensionsexemplar.
Kriminalfall verkliga som overkliga har alltid intresserat mig, och denna bok var mycket läsvärd. För även om det var kända fall av mig en del av dem som Martin skrev om, så fanns det nyheter eller en annan vinkling jag inte visste om i dem, även om varje fall bara skildras på några få sidor. Längst bak i boken finns även Lästips för den som är intresserad av att fördjupa sig ännu mer i något av fallen.
Jag hoppas verkligen att Martin kommer att skriva fler liknande böcker och han skulle då mycket väl få gå in djupare i något fall, för som sagt det var lite lite om en del fall, och jag skulle gärna ha kunnat läsa mer om dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar