torsdag 26 oktober 2017

Hett i hyllan vecka 42


Denna inläggsserie Hett i hyllan skriver Monika på sin blogg om så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

I veckans hett i hyllan är det en Joyce Carol Oates bok jag plockar fram, och i hyllan har den funnits i många år, jag minns ej hur länge. De få böcker jag har läst av Oates har jag gillat så jag räknar med att gilla denna med, så jag vet egentligen inte varför att den ännu inte har blivit läst.

Nikki Eaton, 31 år, ensamstående, frigjord och ekonomiskt oberoende, besöker sin mor, som varje Mors Dag ordnar en lunch för familj och vänner. Modern är änka sedan fyra år och hon ogillar i högsta grad Nikkis förhållande med en äldre, gift man, något hon som vanligt inte kan låta bli att påtala. När Nikkis äldre syster ett par dagar senare ringer och oroligt undrar om hon hört av modern, som inte svarar i telefon, lovar Nikki motvilligt att fara dit. Hon möts av ett hus i kaos och modern brutalt rånmördad.

Under det år som följer på moderns död går Nikki gradvis igenom en förvandling. Gwen Eaton var inte bara en mamma som togs för given, utan en mångfasetterad kvinna med egna hemligheter. Nikki överväldigas av sorg och saknad när hennes mor för första gången blir synlig för henne.

Älskad, saknad är en mycket personlig roman och en hyllning till Oates egen mor som dog 2003. 

6 kommentarer:

 1. Har inte läst den här men har ett par av författarens böcker som hyllvärmare.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst något av henne, men hennes Karthago råkade ramla ner i min kundkorg på bokrean förra året :)

  SvaraRadera
 3. Jag har inte läst denna men en annan hon skrivit.

  SvaraRadera
 4. Kanske är du som jag och behöver tid till vissa böcker. Oates är ju lite tidskrävande.

  SvaraRadera
 5. har läst ett flertal romaner av JCO, men inte denna. men jag får verkligen lust att göra det

  SvaraRadera
 6. Jag har också tyckt om alla Oates böcker jag läst och har flera olästa i hyllan :)

  SvaraRadera