tisdag 3 oktober 2017

Veckans topplista - Finland


I denna topplista skriver Johanna så här

Finland firar i år 100 år som självständig nation, vilket också var ett av de teman som uppmärksammades på helgens bokmässa. Idag handlar topplistan därför om vårt grannland i öst. Min lista bjuder på några titlar med direkt koppling till självständigheten, men så länge Finland står i fokus är ämnet fritt. 

Min lista blir mer de finska författare jag har läst, för jag har egentligen ingen speciell koll på deras självständighetsresa, även om jag vet en del och den intresserar mig. Har läst någon fakta bok om det men inte så mycket mer. Även om jag bara har läst någon enstaka bok av flera av författarna så vill jag gärna läsa fler av dem. Sen så har jag inga recensioner skrivna på bloggen av dessa författare för jag läste dem innan jag startade denna blogg. (Kollade upp på min gamla blogg och hade faktiskt ett par recensioner där, fast inte riktigt så utförliga som jag skriver nu, länkar de jag hittade),


 1. Kjell Westö - har bara läst Fägring 38 av honom, men den var desto mer läsvärd och handlade till viss del om just deras nationsbildande.
 2. Monika Fagerholm - finlandssvenska, som skriver åt mystik (magisk realism?) hållet. Jag har inte läst så många av hennes böcker men Den amerikanska flickan och Glitterscenen. 
 3. Sofi Oksanen, finska med även etniska rötter, skriver läsvärda böcker med en bakgrund och ger något att tänka över. Till exempel Utrensningen.
 4. Leena Lehtolainen - en finsk deckarförfattare, som jag läste för några år sen de böcker som fanns översatta, men sen blev det stopp på översättningen, och det gjorde mig gravt besviken. (Har dock minne av att ha sett att någon av hennes senaste finns översatt men pga det har kommit flera stycken mellan den och de jag har läst, och det finns en röd tråd i den kvinnliga polisens liv som jag vill följa så har jag inte läst den och hoppas på att de andra också kommer att översättas). Böcker Sjöjungfrun,  DödsspiralenVändpunkten och Falska förspeglingar
 5. Jag får nog härma Johanna här och säga Tove Janson, hennes barnböcker har jag växt upp med och det sätter även henne och Finland på den internationella författarkartan, många utanför Finland vet vem hon är. Hennes Sommarboken har jag även läst och gillat.Har även sett de senaste att i UK ger de ut boken "Den osynliga flickan" (kom inte på den engelska titeln) i samband med att om man köper den skänker man en viss summa till någon "förening" som stödjer feminism och barn (jag kommer inte i håg riktigt) och tycker att det verkligen ännu mer sätter Tove Janson och Finland på världskartan förutom att hon skriver bra barnlitteratur. Denna och Vem ska trösta Knyttet? är mina favoriter.8 kommentarer:

 1. Sofi Oksanen har skrivit mycket tänkvärt.

  SvaraRadera
 2. Vem ska trösta Knyttet? är en favorit hos mig också :)

  SvaraRadera
 3. Har läst böcker av Sofi Oksanen och Leena Lehtolainen och de hade jag på min lista också.

  SvaraRadera
 4. Oksanen skulle jag gärna testa att läsa något av.

  SvaraRadera
 5. Kjell Westö vill jag hemskt gärna läsa.

  SvaraRadera
 6. har läst alla utom Leena Lehtolainen. Monika Fagerholm är väldigt trevlig som person

  SvaraRadera
 7. Jag läser min första bok av Kjell Westö just nu och Tove Jansson är förstås en författare jag känner till, men övriga är än så länge olästa författare. Tack för tips :)

  SvaraRadera