onsdag 12 september 2018

Kulturkollo - om sådant som är sant och brottsligt


I veckans kulturkollo utmaning gäller detta:

Kulturkollo-veckan ägnas åt verkliga hemskheter, skildringar av brott som lockar, skrämmer och obönhörligen drar in oss i en mörk värld som visar sig vara vår.
Veckans utmaning består i att tipsa varandra om riktigt bra skildringar av brott från verkligheten. Topp tre tack! Eller topp fem kanske, om du har svårt att begränsa dig (och vem har inte det, det riskerar att bli en monsterlång lista som möter er på min egen blogg).
Får väl se vad det blir för längd på min lista då, det beror säkert mer på mitt minne då jag har svårt att minnas.
Men mitt intresse för sanna berättelser om brottsfall har intresserat mig sen mitten av tonåren, läste i min morfars böcker som tog upp svenska fall som både var olösta och lösta i stora årsböcker, eller här minnet lite vagt. Vet att det finns något som heter Nordisk kriminalkrönika, men jag minns det som att det bara var svenska mordhistorier som behandlades. ( ska även nämna att några av dessa fall tar de svenska poddarna upp, som jag nämner här nedanför).
Nu på senare tid har poddar fascinerat mig som Mordpodden, Svenska mordhistorierSpår Misslyckade brott ( om man vill ha lite humor med brotten) men även utländska som tex Serial, Undisclosed osv. Och en podd som ger mycket tips på både andra poddar, böcker eller filmer/TV-serier som behandlar sanna händelser. Crime writers on...
De har tipsat mig om förutom poddar om en del filmer och TV-serier tex de här som finns på Netflix The Staircase, Making a Murderer, The Keepers, Amanda Knox, The Whitness, och The Shadow of Truth, som är bra plus många fler som jag ännu inte har tittat på, plus andra som jag har sett på andra ställen som tex Beware of the Slenderman (jag såg den på youtube, men är en HBO dokumentär) och Leah Remini: Scientology and the Aftermath. Och många många fler som jag inte kommer ihåg namn på nu som jag sett plus en hel del fler som jag vill se. 
Några böcker som har sätt spår i mitt minne är Dit drömmar färdas för att dö av Mattias Edwardsson, mordet av 10 åriga Bobby efter grov misshandel. Mördaren av folkhemmet av Lena Ebervall & Samuelsson. Plus en del böcker om Jack the Ripper och Mary Bell.
Det blev en diger lista, men har säkert fler i mitt minne som inte kommer upp så här när jag ska skriva ner tips. En bok jag ser framemot att läsa är I´ll be gone in the dark av Michelle McNamara, bok om Golden state mördaren, som kom ut nu i våras, och fick extra mycket hype för man trodde hennes bok hade hjälpt till att fånga mördaren, men det har visat sig att det var fel... om nu inte jag har missat något för jag har som sagt inte kollat upp det så jättemycket för jag ville läsa boken först.


3 kommentarer:

  1. Nordisk kriminalkrönika kommer jag ihåg, den hade vi på ett av de första arbetsplatserna jag hade och den satt jag och läste i smyg då och då.

    SvaraRadera
  2. I'll be gone in the dark är riktigt bra, mycket läsvärd (också oavsett hur det går med det verkliga fallet och mördarjakten), den rekommenderar jag varmt. Och så antecknar jag alla dina tips, en guldgruva för mig!

    SvaraRadera