tisdag 4 september 2018

Sektens barn av Mariette Lindstein


En tyrann kliver ut ur skuggorna ...


Sektens barn är den dramatiska upplösningen på serien om sekten ViaTerra, där makt, manipulation och våld är en del av vardagen.
Femton år har gått sedan Sofia flydde från sekten på Dimön. Sektledaren Franz Oswald har inte synts till sedan dess, men när en skoningslös storm sveper över Sverige kliver han ut ur skuggorna. Han är redo att ta sin sekt ut i världen och blir med sitt nya miljömedvetande mer populär än någonsin.

Bakom fasaden utövar han en grym och manipulativ tyranni som inte minst drabbar sektens barn. Två av dem är sönerna Thor och Vic som uppfostras enligt sektens teser till att bli trofasta soldater i faderns tjänst. Men ju äldre Thor blir, desto mer växer tvivlen. Vem är egentligen Franz Oswald? Och hur långt är han beredd att gå för att behålla sin makt?

Sofia driver numera ett härbärge för unga människor som flytt från sekter, men det totalförstörs av stormen. Hon har lovat sig själv att aldrig mer ha någon kontakt med Franz Oswald. Det visar sig vara svårare än hon trott. Återigen korsas deras vägar i en vansinnig katt-och-råtta-lek där bara en av dem kan segra. 
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad hos Adlibris.
Efter att tidigare i år läst de två första delarna om Sekten ViaTerra, kände jag mig lite mätt på den här serien och kände egentligen inte för att läsa den. Men eftersom jag har lånat hela serien av en kompis, som gärna ville höra vad jag tyckte så läste jag boken. Och när jag väl påbörjar den då är det stört omöjligt att sluta, dras in i handlingen direkt. Sen blir det ju inte bättre när Mariette har avslutat nästan varje kapitel med en cliffhanger och då måste man ju läsa vidare, speciellt om vartannat kapitel handlar om Sofia och de andra om Thor. Det är även fler berättare i boken. Plus att boken börjar med ett spännande kapitel som handlingen dras mot när man läser.
Boken i sig är förutom en psykologisk thriller om sektledarens intresse för Sofia och hennes familj även en framtidsdystopi om klimatförändringarna, Mariette är duktig på att väva in sin kunskap om sekter i en spänningsroman, som är rejält läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar