söndag 9 september 2018

Min bokresa #4 - ljudböcker

Jag har två starka minnen om att lyssna på inspelade böcker, som jag kan förstå blev min introduktion till ljudböcker, nu är den stora frågan vilket jag ska börja med.

Eller jag börjar med att jag som liten vet att jag lyssnade på sagor på kassetter, och hade sådana där då man även fick sagan i bokform och man fick ett pip i samband med man skulle vända sida.
Något annat var ju högläsning i radion av till exempel Astrid Lindgrens egna uppläsningar av sina böcker.

Ett av de där starka minnena är att jag ofta satt på biblioteket och lyssnade på Tintin berättelser, då kunde jag även ha seriealbumet att titta i.

Det andra är när jag tillsammans med morfar ( en annan storläsare i familjen) sitter och lyssnar på Daisy inspelningar av böcker, i deras kök, som han fick låna när hans syn har blivit för dålig för att han skulle kunna läsa själv. Det var så mysigt, det var då romaner för vuxna i olika former och jag kan ha varit i 10-12 års åldern.

Efter det har jag under årens gång av och till varit en storlyssnare av ljudböcker. För som det var läste jag nog mest i en fysisk bok innan min andre sons födelse 2002. Men under hans och även hans lillebrors småbarns tid så lyssnade jag på mycket ljudböcker, speciellt då de ammades eller när man blev fast med dem i famnen, då är det svårt att hålla i en bok, då var det lätt att ta till ljudböcker.

Även ungefär då började jag även lyssna en hel del på ljudböcker när jag skulle till att sova, för det var lättare att slappna av när jag lyssnade på något innan jag somnade.

På senare år när alla apparna började komma som man kan lyssna på ljudböcker igenom, så har jag haft tider då det har blivit mycket lyssnande och då när jag är ute att promenerar, under hushållsarbete, matlagning och när man ska till att somna. Även en bra sak att ta till att lyssna på en bok när man har ett migränanfall.
Min favorit bland ljudboksappar är och har alltid varit Storytel. (Som sagt var det den första appen som jag har minne av som funnits längst, jag började använda. Det jag tycker är bra med den är även om man gör uppehåll i sin prenumeration så minns den ändå min bokhylla när jag startar upp mitt abonnemang igen. Har provat någon annan som ett erbjudande som hade något med sleepfunktionen som jag saknade i den, minns inte riktigt vad nu.)

Om ni vill skriva er egna bokresa om ljudböcker så gör gärna det, i eget inlägg eller i kommentarerna eller på annat sätt. Men lämna gärna en länk i kommentarerna så jag och även andra kan läsa vad ni har skrivit.

Här finns tidigare inlägg av min bokresa
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers

#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker

4 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag kunde med ljudböcker, har gjort flera försök men har aldrig riktigt fastnat. Tror att det möjligtvis skulle vara lättare nu när så mycket finns mobilt, får kanske testa det. När jag var liten hade jag cd med sagor av Astrid Lindgren och jag älskade verkligen dem.

  Har försökt lyssna mer på poddar nu och tänker mig det lite som en inkörsport att testa ljudböcker någon gång framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är att man måste ha rätt uppläsare det är inte bara att man måste gilla boken i sig. Och om man inte klarar av att de läser sakta så går det ju att "speeda" upp läshastigheten, fast det är sällan jag gör det, bara om det är alltför sävligt gör jag det, annars tycker jag om att de talar lite långsammare när de läser.

   Poddar kan ju vara en inkörsport helt enkelt.

   Radera
 2. Älskade de där kassetterna med pipet när man skulle vända blad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan väl inte säga att det var något jag älskade jag gillade mer mina Tintin berättelser som inte var med tillhörande bok. Fast jag tittade i seriealbumen ibland när jag lyssnade på dem. Hade även egna och satt inte bara på biblioteket och lyssnade på Tintin.

   Radera