tisdag 23 juli 2019

Uppstigningens brunn (Mistborn #2) del 1 o 2 av Brandon Sanderson

Mistborn. Uppstigningens brunn. Del 1 (inbunden)Mistborn. Uppstigningens brunn. Del 2 (inbunden)

Ondskan är besegrad. Men kriget har bara börjat...
De gjorde det omöjliga: de lyckades övervinna den gudalika varelse vars brutala regim hade pågått i tusen år. Nu måste Vin - tjejen från gatugänget som blivit landets mäktigaste dimfödde - och Elend Venture, den idealistiske unge adelsmannen som är förälskad i henne, bygga upp ett nytt fungerande samhälle i askan efter imperiet.
De har knappt hunnit börja då tre separata arméer går till anfall. När belägringen intensifieras tycks en uråldrig legend erbjuda en glimt av hopp. Men även om den existerar, så är det ingen som vet hur man hittar Uppstigningens brunn, eller vilken sorts kraft den består en med.
Dödandet av Överstehärskaren visar sig ha varit den lättare delen. Att överleva i svallvågorna efter hans fall kommer att bli den verkliga utmaningen...

BRANDON SANDERSON [född 1975] är en amerikansk ungdoms- och fantasyförfattare, mest känd för sin Mistborn-serie. Han har toppat förstaplatsen på New York Times bestsellerlista två gånger, nominerats till en John W. Campbell Award för Bästa nya författare och två gånger vunnit Romantic Times Reviewers Choice Award för Bästa episka fantasyroman. Brandon Sandersons böcker har översatts till över tjugo språk.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Läste första delen ur Mistborn serien tidigare i år, den andra delen var uppdelad på två böcker och jag har tillsammans med Evelina läste bägge.

Spänningen och intrigerna fortsätter efter att Elend försöker bygga upp ett nytt kungarike men hans stad hamnar i en belägring med flera arméer runt omkring. Vin försöker att bemästra sin dimfödda förmåga plus förstå vad profetian menar med uppstigningens brunn etc.
En fantasy då den är som bäst, Sanderson beskriver de fantastiskta elementen bra och jag gillar att läsa om dem, han lyckas även göra de politiska frågorna, diskusionerna och vändningarna intressanta under bokens gång.

Nu ser jag bara framemot att kunna avsluta denna trilogi, men jag vill gärna läsa fler böcker av Sanderson.

2 kommentarer:

  1. Måste verkligen fortsätta på den här serien. Tyckte jättemycket om första boken!

    SvaraRadera
  2. Det är väl ofta så. Revolutionen fixar man. Det är sedan det svåra börjar. Se Frankrike efter revolutionen med det skräckvälde som växte fram, se Afghanistan, där den Sovjetstödda regimen ersattes av talibanerna, se Iran efter Shahens fall, se Irak sedan Saddam Hussein avsatts och avrättats...

    SvaraRadera