söndag 28 juli 2019

Min bokresa #50 - Bookies Boxeses Buzzwords Tag

Dagens bokresa blir ännu en tag (undrar vad man ska kalla tag på svenska?) där frågorna gäller ens preferenser gällande läsning och böcker. Vet inte riktigt vad jag ska översätta det namn de har satt på tagen, men jag gillar att svara på sådana plus höra vad andra tycker om liknande saker, så hoppas nu på att flera svarar på denna tags frågor.
Som vanligt har jag svårt med översättningar på sådana här frågor, jag får för mig att det oftast blir syftningsfel och/eller jag missuppfattar frågan, så jag vet inte om jag kommer att översätta dem till engelska eller om jag låter dem vara kvar på engeska.

1. Your go-to genre or favorite type of book (Vilken typ av böcker läser du helst?)
Jag väljer helst att läsa böcker med lite mystiska element i eller mysterium, så den största delen av böcker jag läser är fantasy (magisk realism, science fiction) och deckare.

2. Retellings you are drawn to. (Litteratur som baserars på något redan kännt, vad läser du helst om?)
Jag precis som Kendra (i videon här ovan) dras till mytologielement och folklore i alla dess former. Men jag dras även till sådant som baseras på Alice i Underlandet (även om jag tycker Alice i Underlandet bara får ett medelbetyg av mig).
3. Lifestyles or careers of the book characters. (Karakäternas livstil eller karriärer som gör att du plockar upp en bok?)
Hmm, det vet jag inte så jättemycket om det är något speciellt som intresserar mig. Utan att jag mera tycker det är intressant att läsa om sådant som jag inte vet så mycket om.

4. Places or settings you are drawn to. (Platser eller miljöer (handlingar) du dras till?)
Här kom en sådan fråga som jag funderar om jag förstår, mera är det vad just settings ska översättas till. För om frågan handlar om platser och mlljöer så kan jag säga att jag dras till dem om de är exotiska för mig, att boken utspelar sig någonstans där jag inte vet något om platsen.
Men om settings ska översättas till handlingar så är det ju om det är böcker som är mystiska och ju flera fågetecken som uppstår innan lösningen framläggs som jag dras till.
5. Relationships you enjoy reading about. (Relationer mellan karaktärerna som intresserar mig mest?)
Jag tycker om vänskap eller syskonskapsrelationer om de skildras bra.

6. Buzzwords in the title of the book. (Vissa ord i titeln som gör att du vill läsa boken?)
Det kan jag väl inte säga rent ut om jag har vissa speciella ord. Men jag gillar om titeln inger någon form av mystik så fångar boken mitt intresse. Eller om titeln låter poetisk.
7. Things on book covers that drawn you in. (Saker på omslaget som fångar ditt intresse?)
Precis som med titeln, tex boken Bilden av Phobe var en sådan bok, när jag första gången såg den på biblioteket ville jag läsa den speciellt efter jag hade läst vad den handlade om.
Här finns min recension
Även denna hade ett omslag som gjorde att jag blev intresserad av den så fort jag såg den. (Plus om det finns katter i handlingen fångar det mitt intresse. Jag är en "cat lady" utan katter).

8. Non fiction buzzwords. Type of nonfiction are you drawn to. (Vilken form av sakprosa läser du helst?)
Böcker som handlar om andra världskriget (helst de som handlar om judarnas lidande) och sanna kriminalfall intresserar mig. Om man ser utifrån bägge svaren så kan man sammanfatta det med det som beskriver människans "onda natur" och den psykologiska bakgrunden till den.
9. Medical or physical conditions of characters. (Medicinska eller psykiska problem hos karaktäerna?)
Olika psykiska problem gillar jag att läsa om, för just dem brukar "allmänheten" vilja dra för gardinerna om, och jag tycker det bara skapar större problem, låt barn och ungdomar (=alla) få läsa om ångest, självskadebeteende och självmord etc. för att skapa en förståelse för det plus att visa på att vem som helst kan må dåligt och det är naturligt.
10. Time of year, or time in history or future that you are drawn to.(Säsong, tid i historien eller framid, vad dras du till?)
Framtidsskildringar blir ju sciense fiction och det dras jag ju till. Och som jag redan har svarat tiden runt andra världskriget gör att jag plockar upp en bok. Säsonger däremot har inte riktigt någon dragningskraft för mig, fast det senaste året läste jag en del vinter/jul böcker i december.
Bonus #1: Any other bookish boxes or buzzwords not already mentioned. (Något som inte redan har tagits upp?)
Jag tänkte att deckare som handlar om just barn som far illa, är oftast en bok jag plockar upp. Likaså i sakprosa om det är barn eller unga flickor eller liknande som är de drabbade får mig att vilja läsa.
Även om boken är skriven i en form som skiljer sig från det vanliga tex som Illuminae-files och Sylvain Neuvels trilogi (i filer, interjuvutskrifter, chatmeddelande etc), Gurseneys litteratur- och potatisskalspajssällskap (i brevform) och Vi är en (i versform)etc.

Bonus #2: What Bookish boxes or buzzwords turn you away from a book? (Vad får dig att inte vilja läsa en bok?)
Har inget speciellt som jag kommer att tänka på vad som skulle göra att jag låter bli att läsa en bok.
Däremot några saker som jag inte gillar i böcker är när karaktärerna sårar varandra och allt de behövde göra är att tala med varandra (missförstånd helt enkelt). Sen i alla böcker för unga läsare ska det vara kärlekstrianglar hit och dit.

Nu hoppas jag att fler vill svara på dessa fågor.
Jag skickar även med skaparens video om tagen här.
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.

2 kommentarer:

  1. Här kommer mina svar: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/07/min-bokresa-50-bookish-boxes-and.html

    SvaraRadera
  2. Tjo!
    https://frokenchristina.blogspot.com/2019/07/min-bokresa-50-bookies-boxeses.html

    SvaraRadera