söndag 11 december 2022

Bortom solens strålar (Amar-triologin #3) av Arkan Asaad

 

Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv

Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört högt pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär.

På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet gör att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Bortom solens strålar är den tredje boken om Amàrs liv, och den bok som sammanlänkar de två tidigare. Vi får här veta vad som hände Amàr och hans familj den ödesdigra tid som utspelar sig mellan frihetskampen som genomsyrar Blod rödare än rött och det förtryck som Amàr utsätts för i Stjärnlösa nätter.

Bokomslag och beskrivning v bokens handling hämtad från Adlibris.

När jag letade efter böcker att läsa för att bocka av fler punkter i Kaosutmaningen då upptäckte jag denna som är sista delen i triologin om Amar som jag tidigare har läst de två tidigare delarna men inte avslutat så det var ett rätt givet val att läsa denna för punkt 25 - läs en bok från en svensk med invandrarbakgrund.

Och som de två tidigare delarna, är detta en intensiv och en gripande berättelse om Amar och hans familj. Sen att få lyssna på författarens egna uppläsning gör att det blir så mycket starkare för det känns som Arkan berättar sin historia för mig och det gör den så mycket mera personlig (även om det är en roman har jag för mig att det finns lite egena upplevelser i hans berättelser).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar