onsdag 28 december 2022

Riggad sanning - en berättelse om kampen till rättvisa och försoning

 

Bryan Stevenson är USA:s unge Nelson Mandela en lysande jurist som med modigt och med övertygelse kämpar för att garantera rättvisa för alla. Den är lika fängslande som en kriminalroman, och det är inget annat än ett nations själ som står på spel. Desmond Tutu

Bryan växte upp fattig i den segregerade södern i USA. Hans starka känsla för rättvisa gjorde att han utbildade sig till advokat och grundade Equal Justice Initiative, en juristbyrå som har inriktat sig på att försvara de som är i mest desperat behov av hjälp: de fattiga, de falskt anklagade och kvinnor och barn som har fångats i de yttersta utkanterna av rättvisesystemet.

Ett av Stevensons första fall var Walter McMillian, en svart man dödsdömd för mord på en vit kvinna ett brott som han insisterade på att han inte begått. Fallet drog Bryan in i ett nät av konspirationer, politiska intriger, en häpnadsväckande rasistisk ojämlikhet och en juridisk balansgång och förvandlade hans förståelse av barmhärtighet och rättvisa för alltid.

USA har den högsta graden av fängslande och inlåsning i världen. En av femton förväntas hamna i fängelse. För svarta män stiger denna siffra till en av tre. Och Death Row dödsstraff är oproportionerligt svart.

Bryan Stevenson är grundare och direktor för Equal Justice Initiative i Montgomery, Alabama. Han har åstadkommit strafflindring för dussintals dömda fångar, pläderat fem gånger inför Högsta domstolen, och vunnit nationellt erkännande för sitt arbete bland den fattiga och färgade befolkningen. Han har även erhållit flera utmärkelser, bland annat the MacArthur Foundation Genius Grant.

Bokomslag och beskriving av boken hämtad från Adlibris.

Denna bok då den utkom på sitt orginalspråk och jag hörde talas om den var mitt i tiden med George Floyds död framkallad av polisen, och jag tänkte att någon gång ska jag läsa den, speciellt då dokumentärer och berättelser om USAs rättsväsen och kriminalvård, speciellt då den drabbar de utsatta som pågrund av ras, psykisk ohälsa, förutfattade meningar och andra fel saker gör att de råkar illa i handlingen av dem.

Denna bok visar mig än en gång att USA politik gällande rättväsendet och kriminalvården har mycket de bör ändra på och tänka om, om, även då författaren kan visa på att förutsättningarna har förbättras både för barn som döms som vuxna, oskyldiga som sitter i fängesle får upprättelse, och dödstrafffångarna. Och jag förfasas över vad jag får läsa....

På grund av att det är en form av memoar plus fakta om läget är i USA med rättväsendet och kriminalvården där så räknar jag denna bok till Kaosutmaningen #27 -en fackbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar